Ako volite crnu čokoladu, sada možete bez griže savjesti da uživate u njoj.
Naučnici su dokazali da crna čokolada reguliše krvni pritisak i da je dobra za srce.
I ranije su stručnjaci govorili o pozitivnim uticajima čokolade na zdravlje, ali napokon su uspjeli da utvrde zašto i kako ona djeluje. Glavni razlog pozitivnog uticaja je to što pospješuje širenje pozitivnih bakterija u našim crijevima.
"Utvrdili smo da postoje dvije vrste mikroba u crijevima – 'dobri' i 'loši'", kaže jedna od istraživača Marija Mur.
Ona objašnjava da se pozitivno djelovanje čokolade sastoji u tome što povećava broj "dobrih" mikroba, koji sprečavaju da dođe do raznih zapaljenja u organizmu. Dobri mikrobi ulaze u krvotok i štite srce i arterije od oštećenja.
Kakao, kao jedan od osnovnih sastojaka čokolade sadrži u sebi jedinjenja antioksidanta polifenol, kao što su katehin i epikatehin i malu količinu dijetalnih vlakana. Ove komponente želudac teško vari i apsorbuje, ali ih "dobre" bakterije u crijevima lako obrađuju.
"Kada tijelo apsorbuje sve ove komponente iz čokolade, oni sprečavaju da dođe do upale u kardiovaskularnim tkivima, na taj način umanjujući rizik od moždanog udara", objašnjava dr Džon Finli.
"Kombinacija kakaao i prebiotika - nesvarljivih sastojaka hrane koji povećavaju broj bakterija - vjerovatno će dati još bolje rezultate", smatra dr Finli i objašnjava da kombinovanje kakaoa sa prebioticima dovodi do povećanja broja "dobrih" mirkoba u organizmu.
Probiotici se nalaze i u bijelom luku, pšeničnim mekinjama i bijelom brašnu. Stručnjaci takođe preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa voćem, naročito šipurkom, kako bi rezultati bili što bolji.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)