Prodaja pačje i guščje paštete u Francuskoj prošle godine je, usljed krize, smanjena za 5,6 u odnosu na 2012.
Jedan od najcijenjenijh mesnih delikatesa u svijetu, ipak, uspješnije odoljeva izazovima krize u poređenju sa ostalim luksuznim prehrambenim proizvodima, piše "Figaro".
Francuzi su prošle godine pojeli 8.142 tone ovih mesnih namaza, dok je potrošnja 2012. iznosila 8.607 tona. Broj potrošača nije smanjen, ali su kupci pazarali manju količinu namaza.
Prodaja dimljenog lososa je u Francuskoj smanjena za 11odsto, a ostriga za 12 odsto.
Izvoz francuske pačje i guščje paštete je u 2013. povećan za pet odsto, zahvaljujući tradicionalnoj klijenteli - Belgijancima i Japancima, ali i tržištima zemalja u usponu: Tajlandu, Singapuru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Francuska je prošle godine proizvela 19.200 tona ovih delikatesa, ostvarivši zaradu od prodaje od dvije milijarde evra.
Ne može od svake guske ili patke
"Fua gra" (masna pašteta) je skupoceni namaz od masne guščje ili pačije džigerice, ali od pernatih životinja koje se kontrolisano uzgajaju i tove. Za pravljenje se koristi džigerica guske težine 700 do 900 grama, a patke 300 do 400 grama. U džigericu se potom dodaje loj, konjak, začini i tartufi.
(MONDO, foto: Guliver/Getty/Thinstock)