• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možete jesti sir i biti fit!

Autor mondo.rs

Svi volimo sir, bar neku od poznatih vrsta – mocarelu, gaudu, čedar, bri… Da li se i našim telima podjednako dopada?

“Sir nije nužno nezdrav i može da se uklopi u niskokalorične dijete. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, snabdeva organizam dragocenim materijama, poput proteina”, tvrdi nutricionistkinja Heder Mandžeri za “The Huffington Post”.

Muškarci i žene bi trebalo da unose između 46 i 56 grama proteina dnevno, a 100 grama manje masnog kravljeg sira sadrži 13 grama protein.

Ipak, postoji nekoliko stvari kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ubacite sir u svoj režim ishrane.

Ne morate da izbegavate punomasni sir

Odrasli bi trebalo da konzumiraju oko tri šolje mlečnih proizvoda dnevno. Međutim, Mandžeri savetuje da ako je u pitanju punomasni sir količina ne prelazi 100 grama dnevno.

Takođe, koliku ćete količinu sira jesti dnevno ne zavisi samo od procenta masnoće koji on sadrži već i od toga kakav vam je ostatak ishrane. Ovo naročito važi za vegeterijance koji se trude da unesu što više proteina kroz mlečne prozvode.

Masnoća nije nužno nezdrava

Verovatno i vi kad pogledate u masni sir kako se topi na pici pomislite kako će se pretvoriti u salo i celulit čim ga pojedete.

“Istopljeni sir nije ništa drugačiji od onog u čvrstom stanju, niti je manje hranljiv. Kad jedete mocarelu koja nije otopljena, takođe jedete i sve one mlečne masti koje sadrži, tako da nema razlike”, tvrdi Heder.

Ne postoji "najbolji" sir

Pri izboru, presudni uticaj ima ukus onoga ko će konzumirati sir. Nema “pravog”, već je samo bitno da vodite računa da u vašem siru nema previše konzervanasa i veštačkih aditiva.

Sir može da sadrži velike količine sodijuma

Odraslima je dovoljno između 180 i 500 miligrama sodijuma dnevno, a ne bi trebalo da konzumiraju više od 2.300 miligrama ove materije što je jednako samo jednoj kašičici soli.

Parče čedar sira sadrži oko 174 miligrama sodijuma, dok isti komad američkog sira ima 351 gram ove materije. Sa druge strane, parmezan ima veoma nizak sadržaj.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop