Zelene banane sadrže otporni skrob, najvažniji oblik rastvorljivih dijetetskih vlakana. Što je banana zelenija, sadrži više upravo ove vrste skroba.
Za razliku od drugih ugljenih hidrata, skrob koji se nalazi u bananama neće povećati nivo šećera u krvi i brzo će vas zasititi. Takođe, ova vlakna pomažu i u skidanju kilograma, tako što stimulišu proizvodnju hormona glukagon, koji ubrzava metabolizam.
Osim toga, otporni skrob pospešuje razvoj zdravih bakterija u debelom crevu, čime se umanjuje rizik od raka debelog creva.
Stručnjaci kažu da su zelene banane najbolji izvor ovog skroba - što su manje zrele, sadrže više vlakana.
Zrela banana, u proseku sadrži oko 4,7 grama otpornog skroba, dok one zelenije imaju oko 12,5 grama. Stručnjaci preporučuju unos od najmanje 20 grama otpornog skroba dnevno.