Loša ishrana uglavnom se povezuje sa gojaznošću, a naučnici tvrde i da uništava naše čulo mirisa.
Ova studija sprovedena na laboratorijskim miševima pokazala je da visok sadržaj masti u namirnicama utiče na mnoge druge stvari, pored kilograma.
Ovakva hrana ubija čak do 50 odsto određenih moždanih ćelija, ometajući sposobnost mozga da prepozna određene mirise.
"Ovo otvara mnoga pitanja u vezi sa gojaznošću", rekao je dr Nikolas Tajbaud sa Univerziteta na Floridi.
Ova studija prva je koja je uspela da dokaže vezu između loše ishrane i slabljenja čula mirisa.
Istraživanje na miševima je trajalo šest meseci i tokom tog perioda davana im je hrana sa visokim sadržajem masti, a naučnici su istovremeno pokušavali da ih nauče razlikovanju određenih mirisa.
Grupa hranjena nezdravim namirnicama sporije je učila mirise, u odnosu na kontrolnu grupu, kojoj je davana uobičajena hrana.
Takođe, kada je trebalo da se prilagode na neki novi miris, kod miševa kojima je davana masnija hrana, na kontrolnom monitoru bila je uočljiva umanjena sposobnost osećanja mirisa.
"Kada je studija završena i miševi su ponovo hranjeni uobičajenim namirnicama, njihovo čulo mirisa ostalo je oštećeno", rekla je dr Debra En Fadul.
Ona objašnjava da je hrana oštetila 50 odsto neurona odgovornih za osećanje mirisa.
Tim će sada istraživati da li je vežbanjem moguće usporiti oštećenje čula mirisa ili umanjiti posledice.