Unos voća i povrća izuzetno je važan za zdravlje čitavog organizma, ali ukoliko jedete više od pet porcija dnevno, poništavate pozitivan efekat, tvrde stručnjaci.
Neka od prethodnih istraživanja pokazala su da je idealna količina sedam porcija voća i povrća dnevno. Međutim, analiza ovih studija sprovedenih u SAD, Aziji i Evropi, u kojima je učestvovalo ukupno 833.000 ljudi, pokazala je suprotno.
Svaka porcija voća ili povrća u proseku umanjuje za pet odsto rizik od prerane smrti, ali samo do pet porcija - nakon toga, nema rezultata.
"Ova analiza pre svega obezbeđuje dokaze da je konzumacija voća i povrća povezana sa manjim rizikom od prerane smrti, naročito od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima", saopštio je tim istraživača, predvođen profesorom Frenkom Huom sa Harvardske škole zdravlja u Bostonu.
S obzirom na to da su prethodne studije pokazale da bi trebalo unositi sedam ili više porcija voća i povrća dnevno, "ova studija je pokazala da više od pet porcija nema nekakvih dodatnih pozitivnih efekata. Pošto prosečan čovek ne jede ni pet porcija dnevno, poruka većini je da bi svakako trebalo da jedu više voća i povrća", saopštili su istraživači.