• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posni puding zlata vredan

Autor mondo.rs

Bilo da postite ili ne, probajte ovu poslasticu. Pravi se za nekoliko minuta, a zdrava je ukusna.

Potrebno:

- dve manje banane

- kašika mlevenog rogača

- dve kašike soka od pomorandže

- kašika usitnjenih orašastih plodova

Priprema:

Propasirajte banane, dodajte ostale sastojke, sve dobro izmešajte i puding je gotov!

Da li ste znali da je rogač zimzeleno mediteransko stablo, kao i da su antičko doba semenke rogača služile su za merenje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je  i danas - karat.

Egipćani su ga koristili kao lek, Grci i Rimljani kao zdrav desert, a i naše bake su rogač stavljale u kolače umesto šećera. 

U nemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prevodu znači Ivanov hleb, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih svojstava mogao biti - neprocenjiv.

Rogač obiluje kalcijumom, kalijumom i bakrom, zatim riboflavinom, sadrži E i vitamine B gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija.

Popularan je u pedijatrijskoj medicini od 1941. godine, kada je španski lekar Ramos zapazio da su gladna deca u Španiji koja su se hranila rogačem ređe obolevala od problema sa varenjem, u odnosu na ostalu decu. To je potvrđeno i istraživanjem u kojoj su se bebe lečile  od dijareje rogačem i konvencionalnim lekovima. Bebe koje su se dobijale rogač počele su da se oporavljaju za dva dana, za razliku od drugih beba koje uz lekove nisu uzimale rogač i koje su počele da se oporavljaju dvostruko duže, piše "Alternativa za vas".

Sušeni rogač je, takođe, i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

U kulinarstvu se koristi mleveni rogač koji služi kao odlična zamena za kakao, a u prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.

Mahune i semenke se mogu jest i sirove, a pržene i samlevene mogu poslužiti kao zamena za kafu.

Rogač je izuzetno sladak i potrebno ga je, priliko pripremanja kolača, stavljati u manjim količinama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop