• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad ni voće ne valja?!

Autor mondo.rs

Izgleda da voćni šećeri "zbunjuju" naš mozak i možda dovode do toga da telu šalje pogrešne signale u vezi sa osećajem gladi.

Voće zvuči na prvi pogled deluje kao mudar izbor za užinu, ali nova istraživanja pokazuju da kad konzumiramo fruktozu, koja se nalazi i u voću i u slatkišima, efekat je isti bez obzira na izvor ovog šećera: želimo da jedemo više.

U eksperimentu sprovedenom na Univerzitetu Južne Kalifornije učestvovalo je 24 ispitanika, koji su konzumirali napitak zaslađen fruktozom ili glukozom, vrstom šećera koja se nalazi u složenim ugljenim hidratima kakvi su oni u integralnim žitaricama ili povrću. Nakon toga, učesnicima u eksperimentu pokazane su fotografije visokokalorijske hrane kao što je, na primer, čokoladna torta, a istovremeno je praćen rad njihovog mozga, odnosno regija koje su odgovorne za apetit. Osim toga, ispitanicima je uzeta krv, a bili su zamoljeni i da procene sopstveni osećaj gladi.

Iako su oba pića imala istu kalorijsku vrednost i količinu šećera koja odgovara količini u desetak pomorandži, ispitanici koji su pili sok sa glukozom imali su viši nivo šećera i insulina u krvi, što je povezano sa osećajem sitosti, od onih koji su pili sok zaslađen fruktozom. Snimci moždanih aktivnosti pokazali su, istovremeno, da je mozak onih koji su pili sok sa fruktozom mnogo osetljiviji na slike hrane nego što je to bio slučaj sa drugom grupom ispitanika. Ispostavilo se, dakle, da fruktoza povećava apetit više nego glukoza.

Lekari to povezuju sa hormonima: "Kad konzumiramo glukozu, u telu se proizvodi veći broj različitih hormona koji izazivaju osećaj sitosti. Ako uzimamo fruktozu, mi ne pokrećemo lučenje hormona koji treba da nam pošalju signal da smo siti", kaže dr Ketlin Pejdž, koja je autor studije.

Od ranije je poznato da treba ograničiti unos voćnih sokova i sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, poput kukuruznog sirupa, ali rezultati ove studije sugerišu da i konzumiranje voća treba da bude promišljeno i kontrolisano. Voće, kao izvor fruktoze, može da nas dovede u situaciju da generalno jedemo više, tako da bez obzira na sve prednosti koje donosi ishrana bogata voćem, ako ne vodimo računa, na kraju možemo da završimo sa viškom kilograma.

Ako ste u dilemi, pojedite kiseliju jabuku. Bogata je vlaknima, apsorpcija fruktoze biće sporija, a vi ćete duže imati osećaj sitosti, a ako vam to nije dovoljno, dodajte svojoj zdravoj užini i malo proteina (putera od kikirikija ili sira). Ova kombinacija držaće vam apetit pod kontrolom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop