• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto (pravi) muškarci vole ljuto

Autor mondo.rs

Evo zašto vas ljubav prema ljutom čini "alfa mužjakom".

Scena koja se ponavlja u restoranima širom sveta: pita konobar "da bude ljuto", a muškarac (uglavnom) odgovara "što ljuće, to bolje" (ili nešto u tom stilu), pa baci zadovoljan pogled oko sebe.

Deluje smešno? Naravno. Ali, verovatno ste bar jednom u životu prisustvovali sličnom ritualu dokazivanja muškosti. Šalu na stranu, sad se i nauka pozabavila ovim pitanjem i ispostavilo se da ima i nešto istine u tezi da "pravi muškarci" vole ljuto.

Tim francuskih naučnika sa Univerziteta u Grenoblu sproveo je eksperiment čiji su rezultati pokazali da muškarci koji vole ljutu hranu imaju viši nivo testosterona od proseka.

Visok nivo ovog hormona, poznatog i kao "hormon muškosti", odgovoran je sa sklonst ka avanturističkom (da ne kažemo rizičnom) ponašanju, ali i za povišen stepen agresivnosti kao i izražen seksualni nagon. Muškarci sa visokim nivoom testosterona su dominantni, a okolina ih često doživljava kao "alfa mužjake".

U paketu sa tim, često ide i uživanje u ljutoj i začinjenoj hrani, interesantno je da je dokazano da konzumacija ljutih papričica podiže nivo testosterona. Kod pacova, doduše, ali da ne sitničarimo sad.

"Dokazali smo povezanost između nivoa testosterona i količine ljutog sosa koji su muškarci koji su učestvovali u našem eksperimentu spontano i svojevoljno dodavali hrani", kaže profesor Loran Begu, koji je vodio istraživanje. "Osim toga, ispostavilo se da nivo testosterona prati i subjektivni doživljaj ispitanika o ljutini hrane koju su upravo degustirali."

Ako se pitate zašto se neko uopšte bavio ovakvim istraživanjem, evo ozbiljnog odgovora. Ovaj eksperiment, koliko god vam možda delovao banalno, pruža uvid u biološku osnovu ukusa, sklonosti ka određenoj hrani, ali i hormonskim promenama kojima naše telo reaguje na unos određenih namirnica.

Jedinjenje iz čili papričica, kapsaicin, u telu se vezuje za receptore odgovorne za osećaj bola, proizvodeći karakterističan osećaj peckanja. Kad pojedemo nešto ljuto, u telu se dešava niz fizioloških promena, puls se ubrzava, počinjemo da se znojimo, ponekad nam i suze krenu, ali se pojačano luče i hormoni povezani sa osećajem zadovoljstva i uzbuđenjem - endorfini i adrenalin.

I verovatno je u toj čudnoj mešavini osećaja neprijatnosti i uzbuđenja odgovor na pitanje zašto neki ljudi ne mogu da odole ljutom. Znate ono, suze im idu, ali nastavljaju da jedu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop