Negdje ih vole tanje, negdje deblje, mogu biti slatke ili slane, a marmelada, čokolada i orasi, samo su neki od nadjeva koji se u njih stavljaju. Kakve god bile, rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Danas je Svjetski dan palačinaka.
Obilježavanje ovog slatkog praznika za djecu organizovali su Narodna biblioteka i Dječiji vrtić "Bambi" iz Rogatice, uz donaciju rogatičkih privrednika. O palačinkama Prvenstveno u Velikoj Britaniji i Americi februar se slavi kao Međunarodni dan palačinki. Popularno jelo od brašna, jaja i mlijeka dobilo je svoj praznik i u Rusiji gdje ga jedu u čast ispraćaja zime, a ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji. U Americi je pancake debeo i pretežno preliven sirupom od javora, u Engleskoj je tanak, preliven limunom i šećerom, dok će se u Indoneziji puniti mrkvom i kupusom. Negdje će pak mlijeko zamijeniti vodu, a negdje će izostati jaje. Skandinavci će napraviti palačinku manjeg promjera i zvati je plättar, a Francuzi će se ponositi svojim crepes Suzzete s narandžama. Kineska tanka palačinka od brašna i vode zove se Bao Bing, a redovno se poslužuje uz pekinšku patku, dok ruski blini od heljde naprosto vape za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima. Guinnessov rekord u broju ispečenih palačinki postavljen je 9.februara 2008. godine u Fargu (USA), a taj je broj iznosio tačno 34.818 palačinki, dok je Guinnessov rekord u pojedenim palačinkama oboren na suprotnom kraju Zemlje u Rusiji, tačnije okolici St. Petersburga, nakon pojedenih 73 palačinki u 60 minuta. Zbog svoje raznolikosti u izvedbi, tj. nadjeva koji pretvaraju palačinke u vrhunsku poslasticu, sigurni smo da je gotovo nemoguće naći osobu na svijetu koja će reći da ih ne voli! Mi vam nudimo recept poznatog Džejmija Olivera Potrebno: 1 šolja brašna 1 šolja mlijeka 1 jaje prstohvat soli 1 kruška bezmasni jogurt med Priprema: Palačinke na američki način, Džejmi priprema upravo ovako: pomiješajte brašno, mlijeko, jaje i so u činiji i dobro umutite dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu. Nakon toga, oljuštite i očistite jednu krušku, izgnječite je i dodajte u smjesu. Zagrijte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte kockicu putera. Kada se on istopi, dodajte po kašiku smjese i pecite po nekoliko minuta sa svake strane – vidjećete po tome što narastu i postanu zlatne; ponavljajte dok ne utrošite svo tijesto. Služite ih tople, sa nemasnim jogurtom i medom.
Članovi dramsko-recitatorske sekcije rogatičke bilioteke, djeca iz Osnove škole, vrtića i Kluba za djecu "Milica" izveli su prigodan program na platou ispred biblioteke, pjevajući i plešući uz pjesme "Poješću sve kolačiće", "Ti si moja čokolada" i "Slatki snježni voz".
Direktor rogatičke biblioteke Anđelka Đerić rekla je novinarima da je cilj ove manifestacije da se djeca okupljaju oko biblioteke, da se druže, zabavljaju i više da čitaju knjige.