Za početak - ne brini, nisi usamljen, gasovi muče mnoge.
List maslačka: Ima gorak ukus, ali sprečava stvaranje gasova u stomaku tako što pospešuju proizvodnju želudačne kiseline i stimuliše varenje. Ako se hrana pravilno vari, gasova neće biti.
Ananas i papaja: Nisu baš uobičajeni na našoj trpezi, ali bi trebalo češće da ih jedemo s obzirom na to da odlično razgrađuju proteine koji kada dospeju u tanko crevo počinju da trule i izazivaju gasove.
Kefir: Fermentisano mleko umanjuje osećaj naduvenosti jer je prepuno dobrih bakterija koje pospešuju varenje. Ima ih tri puta više nego jogurt. Ovaj prirodni probiotik je prava blagodet za naš organizam.
Začini: Najbolji način da se spreče gasovi je dodavanje začina u hranu, pre svega crni biber, komorač, anis, ruzmarin, kardamon, korijander, bosiljak.
Čaj od kamilice: Napravite jači čaj, dve kesice za jednu šolju, i nemojte procediti makar 20 minuta. Takođe, možete uzimati i tečni ekstrakt kamilice, pre jela.