Nećete verovati čime su se naučnici bavili.
Većina nikada ne stigne da do kraja, već krene da je gricka skoro odmah. Znak nestrpljenja? Verovatno jeste, ali sasvim opravdan ako se uzme da je za ova malu poslasticu potrebno mnogo lizanja kako bi skroz nestala sa štapića, kažu istraživači Njujorškog Univerziteta.
Oni su posmatrali kako se lizalice tope u kontaktu sa tekućom vodom. Koristili su lizalice različitih oblika i veličina koje su potapali pod jednak mlaz vode, dok je ceo postupak sniman kamerama.
Bilo da su okruglog, spljoštenog ili cilindričnog oblika, sve lizalice bi se istopile na isti način.
Istraživači su ustanovili da je potrebno oko 1.000 lizanja da bi se apsorbovao jedan centimetar slatkiša. S ozbirom na to da lizalica u proseku ima 2,5 centimentra u prečniku, zaključili su da je treba liznuti 2.500 puta da bi se potpuno istopila.
Naučnici tvrde da bi ova tehnika merenja mogla da bude od koristi u hemijskoj i farmaceutskoj industriji, za procenu rastvorljivosti supstanci ili u proučavanju erozije stena pod uticajem morske vode.