Neke namirnice zaista jesu zdravije kada se jedu sveže, ali ima i onih koje su delotvornije nakon kuvanja.
"Telo slabije apsorbuje nutrijente iz povrća nego one iz namirnica životinjskog porekla. Hranljiva biljna vlakna se često vezuju sa mineralima, što otežava njihovu apsorpciju", objašnjava nutricionista Mel Vejkmen.
"Visoke temperature, odnosno kuvanje, razbijaju ova vlakna i oslobađaju minerale koje telo onda može da koristi".
Pre rečima Mel Vejkmen, kuvanje paradajza povećava nivo likopena, supstance za koju je dokazano da umanjuje rizik od raka prostate. Međutim, ona kaže da paradajz ne treba jesti isključivo kuvan, zato što se na taj način umanjuje efekat vitamina koje sadrži.
Spanać je bogat oksalatima, koji vezuju minerale poput gvožđa i kalcijuma u ovom povrću. Vlakna i ovi oksalati otežavaju apsorbovanje gvožđa, zbog čega je spanać bolje jesti kuvan. "Ipak, važno je da ne kuvate spanać previše dugo, kako se ne bi izgubili drugi nutrijenti", kaže Vejkmen.
Šargarepa je bogata karotenoidima koji imaju svojstva antioksidanata, a količina karotenoida se u šargarepi takođe povećava kuvanjem.
Takođe, kuvanješpargle povećava količinu polifenola u ovoj namirnici. Polifenoli se inače nalaze i u čaju, crvenom vinu i čokoladi i imaju snažna antioksidativna svojstva, zbog čega umanjuju rizik od srčanih bolesti i od nekih vrsta raka.
Pečurke sadrže velike količine vitamina i minerala, a "kuvanje povećava njihovu nutritivnu vrednost", kaže Vejkmen.
Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.