• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povrće koje je zdravije kuvano

Autor mondo.rs

Neke namirnice zaista jesu zdravije kada se jedu sveže, ali ima i onih koje su delotvornije nakon kuvanja.

Stručnjaci kažu da je bolje jesti sveže povrće jer ono kuvanjem gubi hranljive sastojke, ali to nije slučaj sa svim povrćem. Nutricionisti tvrde da paradajz, spanać, šargarepu, pečurke i šparglu treba jesti kuvane, jer telo na taj način upija više nutrijenata iz ovih namirnica.

"Telo slabije apsorbuje nutrijente iz povrća nego one iz namirnica životinjskog porekla. Hranljiva biljna vlakna se često vezuju sa mineralima, što otežava njihovu apsorpciju", objašnjava nutricionista Mel Vejkmen.

"Visoke temperature, odnosno kuvanje, razbijaju ova vlakna i oslobađaju minerale koje telo onda može da koristi".

Pre rečima Mel Vejkmen, kuvanje paradajza povećava nivo likopena, supstance za koju je dokazano da umanjuje rizik od raka prostate. Međutim, ona kaže da paradajz ne treba jesti isključivo kuvan, zato što se na taj način umanjuje efekat vitamina koje sadrži.

Spanać je bogat oksalatima, koji vezuju minerale poput gvožđa i kalcijuma u ovom povrću. Vlakna i ovi oksalati otežavaju apsorbovanje gvožđa, zbog čega je spanać bolje jesti kuvan. "Ipak, važno je da ne kuvate spanać previše dugo, kako se ne bi izgubili drugi nutrijenti", kaže Vejkmen.

Šargarepa je bogata karotenoidima koji imaju svojstva antioksidanata, a količina karotenoida se u šargarepi takođe povećava kuvanjem.

Takođe, kuvanješpargle povećava količinu polifenola u ovoj namirnici. Polifenoli se inače nalaze i u čaju, crvenom vinu i čokoladi i imaju snažna antioksidativna svojstva, zbog čega umanjuju rizik od srčanih bolesti i od nekih vrsta raka.

Pečurke sadrže velike količine vitamina i minerala, a "kuvanje povećava njihovu nutritivnu vrednost", kaže Vejkmen.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop