Ukusan je i zdrav. Stvarno je zdrav - možete da ga jedete čak i ako ste na dijeti.
Potrebno: - 2 decilitra ražanog brašna - decilitar heljdinog brašna - 4 decilitra integralnog speltino brašna - 30 grama rastopljenog maslaca - semenke po želji - 2 kašičice praška za pecivo - 2 kašike psylliuma ( ljuspice ) - kašičica soli - 5 decilitara kisele vode - decilitar obične vode Postupak: Izmešati suve sastojke, dodajte rastopljen maslac i na kraju vodu. Mešajte kašikom dok ne dobijete kompaktnu masu ( što manje mešanja testa to bolje). Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Zatim testo vaditi mokrim rukama , oblikujte veknu i ostavite da odmori oko 10 minuta. Pre pečenja premažite veknu hladnom vodom. Pecite 35 do 40 minuta, na 200 stepeni Celzijusovih. Napomena: ako vam smesa ostane žitka, nemojte oblikovati veknu već stavite na pek papir pa u kalup. Različita brašna, različito upijaju vodu, pa stavite manje vode. Recept preuzet sa sajta "Hrono kuhinja".