Već znamo da pržena hrana nije baš najzdravija, ali možda vas ovi podaci nateraju da malo češće jedete kuvanu, umesto prženo hranu.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za zatajenje srca.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šest puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U istraživanju koje je trajalo 13 godina, korišćeni su podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.