• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne znate šta ćete s jajima od Uskrsa?

Autor mondo.rs

Višak šarenih, tvrdo kuvanih jaja koji vam ostane od Uskra možete doživeti kao blagoslov, ili kao prokletstvo, već u zavisnosti od vašeg konkretnog pogleda na jaja i od toga koliko će vam se još vući po frižideru.

Kako god okrenete, baciti se neće sigurno, a samo od vas zavisi kako ćete ih potrošiti.

Prva opcija je, naravno, da ih presečete na pola, dodate malo soli i bibera i jedete ih za doručak ili užinu. Ovo će vam, najverovatnije, dosaditi već u utorak. Sledeće što ćete učiniti je da jaje isečete na kolutove i dodajete ih sendvičima. Ovo već nudi više mogućnosti kad je reč o ukusu, ali je problem u tome što se jaja tako troše vrlo, vrlo sporo...

Donosimo vam tri recepta, isprobajte ih i, potrošite ta jaja najkasnije do petka. Tvrdo kuvana jaja u frižideru se mogu čuvati do nedelju dana.

Salata od jaja

Potrebno vam je:

6 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih, ispranih i osušenih

1/3 šolje celera iseckanog na minijaturne kockice

1/4 šolje mladog luka isečenog na tanke kolutiće

1/4 šolje majoneza (ili nešto više, zavisi kakvu salatu volite)

malo soli

malo mlevenog crnog bibera

Priprema:

Jaja isecite na četvrtine, pa ih izmrvite u činiji srednje veličine. Možete ih izmrviti viljuškom, gnječilicom za pire... Dodajte celer, mladi luk i majonez, so i biber i promešajte varjačom da se sjedini. Služite na kriškama svežeg hleba ili tosta, ukrašeno rotkvicama ili mladim lukom.

Salata od jaja, spanaća i spelte sa prelivom od mladog luka

Spelta je stara sorta žitarica, bogata dijetalnim vlaknima, a sadrži i sve vitamine B grupe, osim vitamina B12. Ima otprilike sedam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena nego ostale žitarice. Bogata je i cinkom, a ima prilično nizak glikemijski indeks, tako da pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Lako se vari, a može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Potrebno vam je:

4 šolje spanaća

1 šolja skuvane i ohlađene spelte (pola šolje nekuvane spelte)

3 supene kašike pečenih semenki suncokreta

1/4 šolje crnih maslina

2 tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove

Za preliv:

1 mladi beli luk, samo beli i svetlozeleni deo

1/4 šolje maslinovog ulja

2 supene kašike sirćeta

1 supena kašika meda

2 supene kašike soka od limuna

1/4 kafene kašičice soli

1/4 kafene kašičice mlevenog bibera

U činiju stavite spanać, speltu, semenke suncokreta i crne masline. U blenderu usitnite mladi beli luk, zatim dodajte ostale sastojke za preliv i izblendirajte tako da dobijete glatku, ujednačenu smesu. Prelijte salatu, dodajte kuvana jaja isečena na kriške i služite ohlađeno.

Punjena jaja

Potrebno vam je:

6 većih jaja

2 1/2 supene kašike majoneza *

2 supene kašike senfa

so i biber

paprika

sitno iseckan svež peršun

* Ako želite manje kaloričnu varijantu, umesto majoneza možete koristiti pavlaku sa nižim procentom masnoće.

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja uzduž prepolovite i pažljivo izvadite žumance. Žumanca stavite u činiju, a belanca položite na plitki tanjir. Žumanca gnječite dok se potpuno ne izmrve. Zatim u činiju dodajte majonez i senf, so i biber, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku masu. Ako je smesa suviše suva, dodajte još malo majoneza.

Jaja možte puniti i kašikom, ali to je prilično "musava" akcija. Zato je bolje da koristite špric za kolače, ili, još jednostavnije (pošto ne morate ništa posle da perete), sipajte smesu u kesicu za zamrzivač, odsecite ćošak i punite jedno po jedno belance.

Pospite jaja sitno iseckanom svežom paprikom i peršunom. Služite ohlađeno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop