Ionako znate da ne bi trebalo da pušite, pa ovaj put nećemo o tome. Evo šta možete da uradite da biste umanjili štetan uticaj nikotina na organizam.
Nudimo vam, za promenu, relatvino jednostavan način da bar malo umanjite štetan uticaj duvanskog dima na organizam. Ako pušite, ovo su namirnice koje bi trebalo da jedete što češće, da biste "isprali" nikotin iz tela:
Brokoli. Visok nivo vitamina B5 i C. Vitamini B grupe regulišu odvijanje mnogih važnih procesa u telu, a njihov nedostatak izaziva ozbiljne probleme. Vitamin C čuvaće vaša pluća od toksina. Brokoli ima i gen NRF2, koji čuva ćelije pluća od promena.
Spanać. Sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji uklanja nikotin iz tela. Folna kiselina može vam pomoći i ako pokušavate da prestanete da pušite, jer ublažava simptome pušačke krize.
Đumbir. Svež đumbir umanjuje želju za cigaretama, podstiče topljenje masnih naslaga i čisti tel od otrova iz duvana koji kolaju krvotokom. Najbolji način da organizam očistite od nikotina je da prestanete da pušite, a đumbir vam može pomoći u tome.
Pomorandže. Nikotin iscrpljuje telo i ekspresno snižava nivo vitamina C. Ako jedete pomorandže, nadoknadićete ovaj dragoceni vitamin, a time ćete umanjiti i stres i anksioznost pa ćete imati i manju potrebu za cigaretama.
Brusnice. Kiselina iz brusnica ubrzava "ispiranje" nikotina iz krvotoka.
Limun. Ako pušite, nikotin se u telu zadržava do tri dana, uništavajući, između ostalog, ćelije i pore vaše kože. Limunska kiselina i vitamin C popraviće, donekle bar, štetu.
Šargarepa. Svaki put kad zapalite cigaretu "ubijete" vitamin A i C u organizmu, oštećujete nervne ćelije, otežavate cirkulaciju i rad mozga. Ako već pušite, jedite redovno šargarepu, time ćete održati zdrav nivo vitamina A, C i K.
Nar. Pušenje podiže puls, krvni pritisak i snižava nivo kiseonika u krvi. Nar će poboljšati cirkulaciju, i pomoći vašem telu da proizvede više crvenih krvnih zrnaca.
Pšenične klice. Smanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a vitamin E kojim su bogate poboljšaće elastičnost vaših krvnih sudova.
Kelj. Što ga više jedete, manji je rizik da se razbolite od raka. Uz to, dobar je izvor antioksidanata koji će vašem telu pomoći da se oslobodi zaostalog nikotina.