• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta jedu stogodišnjaci

Autor mondo.rs

Nakon istraživanja navika u ishrani stogodišnjaka širom sveta, britanski naučnici su izveli sledeće zaključke:

Više od 90 odsto namirnica koje jedu su biljnog porekla
Mediteranska ishrana, cele ​​žitarice i mahunarke dominiraju u tanjirima dugovečnih osoba. Oni jedu voće i povrće koje se uzgaja na njihovom podneblju i samo onda kada mu je sezona.

Meso jedu svega dva puta nedeljno
Ne samo što ga retko jedu, već je meso na njihovom jelovniku uglavnom bareno i u malim porcijama - šnicle su veličine špila karata, a pojedu dve takve dva puta u sedam dana. Favorizuju piletinu, jagnjetinu ili svinjetinu iz porodičnih farmi, od životinja koje pasu.

Dnevno pojedu oko 80 grama ribe
Jedu sardinu i bakalar, ribu koja nije izložena visokim nivoima žive ili drugih hemikalija.

Mleko skoro da ne piju
Dugovečni ljudi kalcijum dobijaju iz biljaka, a ne iz mleka. Ako piju mleko, onda je ono od koze, ne od krave, a od mlečnih proizvoda najviše je zastupljen kefir.

Jaja - do tri nedeljno
Prženo jaje u tortilji, kuvano u supi, bareno u salati, uglavnom za doručak.

Pola šolje šolje kuvanog pasulja skoro svaki dan
Crni pasulj, ali i sočivo, su kamen temeljac ishrane mnogih dugovečnih osoba, pokazalo je nekoliko različitih istraživanja. Pasulj se sastoji od 21 odsto proteina, 77 odsto složenih ugljenih-hidrata i samo malo masti. Takođe, odličan je izvor vlakana.

Hleb se jede retko, naročito ne ovaj savremeni
Hleb koji jedu dugovečni je od celog zrna, kiselkast, suv, bez kvasca.

Med, a ne šećer
Stogodišnjaci za godinu dana pojedu petinu količine šećera koju mi danas pojedemo. Umesto toga, u čaj stave med, a torte i kolače jedu samo kada se nešto slavi.

Orasi, badem, lešnik... obavezno
Brazilski orah je svakodnevno na jelovniku dugovečnih osoba. Nedavna studija koja je urađena na Harvardu, pokazala je manju stopu umiranja među onima koji su redovno jeli brazilske orahe.

Ne jedu ono što ne mogu da prepoznaju
Jedu sveže namirnice, one koje nisu prerađene, kojima nisu dodate veštačke arome, zaslađivači, pojačivači ukusa... Takođe, ne uzimaju nikakve suplemente.

Piju puno vode i malo vina
Popiju oko sedam čaša vode dnevno, ali obične, nikako kupovne sokove. Kada piju alkohol, onda je to samo crveno vino. Od čajeva piju zeleni i žalfiju. Kafu piju retko.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop