• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate - zašto sir ima rupe?

Autor mondo.rs

Naučnici su nam, napokon, dali odgovor na ovo pitanje.

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima.

"Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku", navode stručnjaci Agroscopa.

Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

Zamenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.

"Biće sve manje rupa u sirevima", napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigiralo naučnike. Još 1917, Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop