Slanina, kobasice, salame i druge mesne prerađevine... na crnoj su listi po naše zdravlje. "Crveno" meso (prasetina, jagnjetina, govedina) nije, ali samo ako je u umerenim količinama. Šta vi kažete?
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je stavila mesne prerađevine (slanina, kobasice, salama, viršle, švargle, kavurma...) u kategoriju "opasno po zdravlje"!
Prema mišljenju SZO mesne prerađevine mogu da prozrokuju rak i zato su svrstane na Listu 1, odnosno podjednako su štetne poput alkohola, cigareta, azbesta...
Mesne prerađevine su sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade da bi im se produžio rok trajanja. Mesu se neretko dodaje više od 100 aditiva i poboljšivača ukusa i razni hormoni.
Dobra vest je da crveno meso nije na ovoj listi. Tačnije, to meso je na Listi 2 zbog ocene da nema dovoljno dokaza da je kancerogeno. U izveštaju SZO navedeno je i da govedina, jagnjetina i svinjetina mogu da budu deo zdrave ishrane i izvor proteina i vitamina, ali samo u umerenim količinama.
Anketa
Da li možete da prestanete da jedete mesne prerađevine (slanina, salama, kobasice, viršle...)?
-
Da, sad kad znam da su vrlo opasne
14.29% (2)
-
Nikad ih nisam ni jeo/jela
7.14% (1)
-
Ne, nikako! Obožavam da ih jedem
50% (7)
-
Jedem ih, umereno, i prijaju mi
28.57% (4)