Mnogi ljudi koji pokušavaju da smršaju, zaboravljaju na jednu stvar.
Mislite da znate sve što treba u vezi sa tim kako da izgubite višak kilograma? Nedavno istraživanje je pokazala da većina "bucmastih" zaboravlja na najbitnije: na svoje mentalno zdravlje. Naučnici kažu da je upravo to razlog zbog kojeg skoro 95 odsto dijeta "ne radi".
U istraživanju koje je obuhvatilo više od 1.000 Amerikanaca, 31 odsto ispitanika je izjavilo da je nedostatak fizičke aktivnosti najveća prepreka na putu ka idealnoj kilaži. Takođe, 26 odsto njih veruju da je "kriva" hrana koju jedu, a 17 odsto je reklo da ne mogu da smršaju zbog loših finansijskih uslova. Samo jedan od 10 ispitanika pominje psihološku barijeru, kao osnovni razlog nemogućnosti da se postigne željena telesna težina.
"Za mnoge ljude, unođenje hrane je emocionalno iskustvo. U 'teškim vremenima' nagrađujemo sebe ukusnim poslasticama, kao što deci damo čokoladu kada su dobri. Takođe, mnogi američki praznici su fokusirani na hranu, i često imamo nostalgičnu ili ličnu vezu sa onim što je na stolu", kaže za "Huffington Post" neuropsiholog Dajana Robinson.
Ona je objasnila da često nismo svesni toga da nam hrana nije samo nešto što nam daje energiju, već i ono što nam pruža određenu vrstu udobnosti. "To nije loše, ali samo ako smo svesni toga i možemo to da držimo pod kontrolom."
Dok jedemo ono što nam prija, naš mozak oslobađa dopamin, supstancu koja je povezana sa zadovoljstvom. "Tako naše telo postaje zadovoljno, a mi srećni. Međutim, emocionalna vezanost za hranu postaje problematično kada se ljudi oslanjaju samo na hranu kako bi dostigli zadovoljstvo i sreću", kaže Dajana.
Zato je razumevanje emocionalnog aspekta naše ishrane ključ za održavanje zdrave telesne težine. Emocije igraju ključnu ulogu u određivanju šta i koliko jedemo.
Ovo istraživanje je ukazalo na činjenicu da prvo moramo da uradimo mnogo toga unutar sebe, kako bismo postigli ono što želimo da vidi spolja, na nama.
"Prvo rešite da sebe bolje upoznate, a zatim i da smršate", savetuje neuropsiholog i dodaje: "Vodite dnevnik ishrane, na primer, ali i vašeg raspoloženje i pratiti 'nezdrave obrasce'. Pre nego što zgrabite čokoladu, pitajte sebe da li ste zaista gladni ili želite hranu zbog nekog drugog razloga? Ako ne osećate glad u tom trenutku, onda krenite dublje u sebe, i potražite motiv koji vas je naterao da posegnete za jelom. Ukoliko vam ne polazi za rukom da se sami bavite ovim problemom, potražite pomoć psihoterapeuta. Mnogima stručnjak treba više od teretane", poručuje Dajana Robinson.