• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepa vest!

Autor mondo.rs

Volite sladoled? Onda ovo morate znati...

  Sladoled se uglavnom jede leti, jer se zimi plašimo prehlade. Međutim, naučnici imaju lepe vesti za sve nas koji volimo sladoled. Oni kažu da taj ledeni slatkiš pre treba jesti zimi nego leti, zbog razlike u temperaturi našeg tela i spoljašnjeg vazduha.

U prilog tome govore i podatak da se u Skandinavskim zemljama u proseku pojede najviše sladoleda godišnje po glavi stanovnika, iako se oni ne mogu pohvaliti ni visokim temperaturama, ni velikim brojem sunčanih dana.

Uverenje da se sladoled ne jede zimi najrasprostranjenije je kod roditelja, a evo šta na to kaže pedijatar dr Mirjana Mićović.

Među roditeljima je rasprostranjeno mišljenje da konzumacija sladoleda tokom hladnih zimskih dana može da izazove upalu grla. Da li je to mit ili istina?

"Naravno da to nije tačno. Reč je o predrasudama uz koje smo svi rasli. Sladoled nije namirnica koja će dovesti do upale grla. Do upale grla, pogotovo u zimskom periodu, dolazi usled infekcije virusima i bakterijama koje se prenose kapljičnim putem, preko prljavih ruku, igračaka koje deca stavljaju u usta i slično".

Sa druge strane, neki kažu da je konzumacija sladoleda preporučljiva tokom upale grla i kod visoke telesne temperature?

"Nema razloga da se ova poslastica ne konzumira i kada neko ima visoku temperaturu, samo ne direktno iz friza, dok je poptuno zamrznut, već nakon nekoliko minuta. Tada nas može lepo osvežiti, a takođe i popraviti raspoloženje, koje je sigurno narušeno usled bolesti. Bol kod upale grla će zbog reakcije krvnih sudova na hladnoću delimično biti i ublažen, ako lagano konzumiramo sladoled".

Da li postoji neka razlika u slučaju upale grle, prehlade ili temperature, ako se konzumira mlečni ili voćni sladoled?

"Sladoled je hrana koja nam može pomoći da se bolje osećamo kod svake vrste infekcije, virusne ili bakterijske, i nema značaja kog je sastava. Može se slobodno davati deci i leti i izimi, kada su pod infekcijama i upalama, jer tada obično nemaju apetit, ali retko će se desiti da odbiju sladoled. Kalorijska vrednost ove poslastice je dovoljna da zameni obrok".

S obzirom na to da je sve više gojazne dece, da li ova poslastica treba da bude sastavni deo ishrane malilšana?

"Sve namirnice bogate ugljenim hidratima, ukoliko se uzimaju u velikim količinama, mogu dovesti do pojave gojaznosti. Uvek prepopručujem umerenu ishranu, i kod dece i kod odraslih. Sladoled je dobra poslastica i šteta je lišiti decu užitka. Umereno konzumiranje neće naštetiti njihovom zdravlju."

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop