• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako progutate žvaku, zalepite je za kosu, tepih...

Autor mondo.rs

Ako niste znali, 5. februar je Dan žvakaće gume. Uzmite jednu, pa da počnemo...

Čovek je oduvek imao potrebu da nešto žvaće, a birao je koru drveta, slatku travu, lišće, grančice i vosak.

Prva komercijalna žvaka je napravljena 1848. godine, a toga se setio Džon Bejkon Kurtis. On je svoju žvaku nazvao "State of Maine Pure Spruce Gum", a bila je od smole omorike i parafina, i bila je roze.

Ako je progutate....

Neće ostati "zarobljena" za vaš stomak sedam godina, kako kaže legenda. Ona će proći kroz organe za varenje i izabcićete je, doduše ne skroz svarenu, ali ćete je se osloboditi.

Tako se revolucionarni proizvod pojavio na tržištu i veoma brzo "zarazio" ceo svet!

Bile su čak i obavezna stavka u paketima za američke vojnike, do 1940. godine.

Izračunato je da se 100.000 tona žvakaćih guma godišnje potroši u svetu, a samo deca u Americi daju oko pola milijarde dolara na "žvakanje" svake godine.

Žvake, su osim prijatnog ukusa, popularne i zato što smanjuju stres, dokazali su naučnici.

Bez obzira na to što se ne radi baš o zdravom proizvodu, jer sadrži skoro 70 odsto šećera, ili nekog drugog zaslađivača, žvake vole i stari i mladi.

Navodno su u Africi postojala plemena koja su svoje žene prodavali za žvake.

Jedan matematičar je izračunao da bi se energija koju Amerikanci svakodnevno troše kada žvaću žvake, mogla iskoristiti za osvetljenje grada u kom živi deset miliona ljudi.

Veoma bitna u avionu...

Ukoliko prilikom poletanja i sletanja aviona imate neprijatan osećaj u ušima zbog promena vazdušnog pritiska u kabini, žvaćite žvaku. Tako ćete regulisati pritisak u srednjem uhu, koji kada se poremeti može da izazove ne samo osećaj neprijatnosti već i ozbiljne bolove.

Međutim, ima i nešto loše (osim šećera) u vezi sa žvakom: kada se zalepi za garderobu ili kosu!

Pre nego što dohvatite makaze i isečete deo kose "kontaminiran" žvakom, prvo uzmite kašiku putera od kikirikija i stavite na taj deo kose. Onda lagano bez povlačenja dlaka, utisnite puter od kikirikija u žvakaću gumu koliko god možete. Ulje iz ovog putera će smanjiti gustinu žvake i ona će se razložiti.

Operite onda kosu šamponom i to bi trebalo da "upali"! Može da pomogne i belance - ostavite ga da ostoji nekoliko minuta na kosi gde je žvaka i onda uklonite deo po deo.

Kada se žvaka zalepi za garderobu, ili tepih, uzmite dve kockice leda i stavite na obe strane odeće gde je žvaka dok se ne istope. Do tada bi žvakaća guma trebalo da postane tvrda i lakša za skidanje. Upotrebite nož koji nije mnogo oštar. Ono što ostane može se skinuti uobičajenim pranjem.

Ukoliko vam nije do držanja kockica leda, možete staviti komad odeće i u zamrzivač, ili deo sa žvakom potopite u sok od svežeg limuna.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop