Pozitivne i negativne strane konzumiranja čokolada su deo beskrajne debate, istraživanja i studija, ali nas zanima koliko vi uživate u ovoj poslastici...
Francuzi su za katolički Uskrs pojeli između 13 i 15 hiljada tona čokolade u obliku jajeta, zeca i zvona, što je petina ukupne količine čokolade koja se pojede tokom jedne godine, objavljeno je na Planetoskopu, portalu za statistiku na svetskom nivou.
Po količini pojedene čokolade u Evropi, Francuska se nalazi na sedmom mestu, iza Nemačke, Austrije i Velike Britanije...
Gotovo 70 odsto stanovništva u toj zemlji za čokoladu odvaja više od 300 evra mesečno. Prema istom izvoru, Francuzi u proseku, dnevno pojedu pet grama čokolade na koju mesečno, u proseku, troše 110 evra, a zokom jedne godine Francuzi pojedu između šest i sedam kilograma čokolade.
Dakle, čokolada je tražena i konzumira se u velikim količinama! Verovatno je razlog za to (pored fantastičnog ukusa!) činjenica da čokolada pruža mnoge beneficije za naš organizam i celokupno funkcionisanje.
Od toga da smo od čokolade pametniji i da nam poboljšava koncentracija, pa do istraživanja koja su došla do rezultata da je čokolada dobra za snižavanje krvnog pritiska i ublažavanje stresa, nekad je teško videti negativne strane ove "božanske" namirnice.
Tu dolazimo do onoga - ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u čokoladi! Ona uglavnom sadrži veliku količinu šećera što u većim količinama može dovesti do bolesti poput dijabetesa, a to nikako ne želite.
Anketa
Koliko često vi jedete čokoladu?
-
Svaki dan
35.62% (26)
-
Na svakih nekoliko dana
38.36% (28)
-
Jednom nedeljno
13.7% (10)
-
Jednom mesečno
5.48% (4)
-
Samo u posebnim prilikama
6.84% (5)
-
Nikada
0% (0)