Verovatno ste već čuli o brojnim lekovitim svojstvima kivija. Evo još činjenica u vezi sa ovim super voćem.
Kivi je bogat antioksidansima, vitaminima C i E, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima.
Kivi ima moćno delovanje na naš sistem za varenjem, i odličan je ako osećate bolove u stomaku, nadutost, ako imate gasove ili otežano pražnjenje creva.
Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uverite se u njegovo dejstvo.
Istraživanje sprovedeno 2010. godine potvrdilo je da kivi pomaže u varenju proteina, čak i onih koji se teško vare, kao što je sojin protein. To je zato što kivi sadrži proteolitičke kiseline - enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Na taj način brže izbacujemo toksine iz organizma, čistimo se i smanjujemo rizik od pojedinih vrsta karcinoma, pre svega od raka creva.
Nutricionisti kažu da je kivi najefikasniji laksativ ako ga jedemo ujutru, na prazan stomak, dva komada svako jutro.
Kivi je novootkriveni izvor prebiotika. Dakle, ova zelena voćka je odlična za crevnu floru. Naučnici su otkrili da je kivi bolji od poznatog prebiotika inulina u rastu važne dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus.
Biljni fenoli u kiviju izvrsni su za kontrolu loših bakterija jer sprečavaju njihov preterani rast.
Uravnotežena flora creva je osnov dobrog zdravlja, a isto tako i zdravog mršavljenja.