Pogledajte kako da napravite mleko od badema kod kuće.
Oni koji imaju problema da svare kravlje mleko, verovatno su već "otkrili" bademovo mleko (ili sojino, kokosovo).
Možda će vam se činiti da ima čudan ukus, ali to je samo u početku. Dodajte ga u smuti ili neki kolač, videćete, odlično je!
Bademovo mleko nije tako jeftino, ali ako ga napravite kod kuće, svakako ćete uštedeti koji dinar.
Šta je potrebno:
Šolja badema
4 šolje vode
2-3 urme
štapić vanile (ako ga nemate može i ekstrat od vanile)
gaza ili pelena, odnosno materijal kroz koji ćete procediti mleko
blender
Postupak:
Bademe ostavite u vodi najmanje 12 sati, odnosno najbolje je da ih ostavite potpoljenje preko noći. Ujutru ih iscedite i ubacite u blender. Sada smesu prebacite na duplu gazu ili pelenu i procedite je u neku posudu. Ukoliko koristite gazu, preporuka je da se stavi dupla gaza, jer je baš tanka. Oceđenju smesu ponovo vratite u blender, kako biste izvukli više hraniljivih materija. Ponovite postupak sa penelom/gazom. Ono što ostane od badema dodajte u musli, kolače ili u neke kaše koje služite za doručak.