I ove godine smo dobili tradicionalnu listu 50 najboljih u svetu kulinarstva.
Restoran italijanskog šefa kuhinje Masima Boture u Modeni, u Italiji, proglašen je na ceremoniji u Njujorku, u ponedeljak uveče, najboljim restoranom na svetu 2016. godine.
Italijanski restoran "Osteria Francescana" tako je zamenio katalonski "El Celler de Can Roca", koji je sada na drugoj poziciji, dok je za najboljeg poslastičara na svetu proglašen Francuz Pjer Erme.
Ovako izgleda unutrašnjost restorana koji je najboji na svetu:
Botura je prethodne, 2015. godine, bio na drugom mestu liste 50 najboljih, a 2016. godini na trećem mestu je njujorški "Eleven Madison Park", na četvrtom je peruanski "Central“, a na petom danska "Noma“.
Pogledajte kako izgledaju jela u najboljem restoranu na svetu:
Na večeri na Menhetnu, francuski šef kuhinje Alen Pasar, dobio je priznanje za životno delo, dok je njegov restoran "Arpege“ osvojio 19. mesto.
Za najboljeg ženskog šefa kuhinje proglašena je Francuskinja Dominik Kren, koja živi i radi u San Francisku.
Lista 50 najboljih u svetu kulinarstva proglašava se od 2002, a prošle godine je organizatore kritikovao deo javnosti zbog navodno nedovoljno transparentnog načina izbora.
Organizatori su ove godine saopštili da je odluka doneta na osnovu mišljenja 972 međunarodna stručnjaka – autora gastronomskih kritika, kuvara, šefova kuhinja, restoratera i gastronoma.