Mnogi svoj jutarnji ritual ispijanja kafe ne mogu da zamisle bez ove električne sprave. Da li znate da s vremena na vreme treba da je očistite od kamenca?
Električni bokal, odnosno ketler, koristimo kako bismo brzo zagrejali vodu za čaj ili kafu. Kao i svim kućnim aparatima i ketleru je potrebno redovno održavanje, odnosno čišćenje.
Najefikasniji način za to je sirće! Možete da koristite bilo koje: alkoholno, jabukovo ili vinsko.
Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta je sirćetna kiselina koja ima "neverovatne" moći.
Osim što je brzo i praktično, može da zameni sve otrovne hemikalije.
Zapamtite, sirće je odlično za skidanje kamenca sa svih površina.
Evo kako da očistite ketler:
U električni bokal sipajte sirće tako da prekrije metalno dno. Ostavite da odstoji oko 15 minuta. U slučaju da ima više kamenca, ostavite ga na nekoliko sati. Nakon toga dobro isperite vodom. Čišćenje treba ponoviti posle svakih 10, 15 kuvanja vode.
Sirće možete koristiti i za skidanje kamenca s drugih površina. Na primer sa slavina u vašem domu.
Natopite toalet papir sirćetom i stavite ga slavinu, pa preko uvežite plastičnu kesu. Tako neka stoji nekoliko sati. Potom isperite.
Fleke od znoja takođe možete skinuti sa odeće ukoliko ih pokvasite mešavinom sirćeta i vode (u razmeri 1:5). Potom isperete odeću i operete je na regularan način u mašini.