Mnogi na tiganje, plehove ili roštilj stavljaju aluminijumsku foliju prilikom spremanja hrane, a evo zašto to NIKAKO ne bi trebalo da radite.
Naime, metal koji folija sadrži na ovaj način može da se prenese na hranu, a velike doze aluminijuma dovode se u vezu sa obolevanjem od osteoporoze i Alchajmerove bolesti. Studije su pokazalo da velike količine aluminijuma u organizmu povećavaju rizik od obolevanja kostiju i otkazivanja rada bubrega.
Svetska zdravstvena organizacija saoštila je da je bezbedan dnevni unos metala 40 miligrama, a studija je pokazala da namirnice spremljene uvijene u aluminijumsku foliju sadrži šest puta više od te dozvoljene količine. Samo jedna porcija mesa spremljenog u foliji sadrži do 400 miligrama metala!
Istraživači dr Fatija Mohamed i dr Esam Zabaidi spremali su nekoliko različitih vrsta mesa sa različitim sastojcima, uključujući paradajz, sirće, so, povrće, vodu. Takođe su pokušali da menjaju temperaturu na kojoj se sprema hrana, kako bi proverili da li i to utiče na količinu metala koji će se preneti na namirnice.
Pokazalo se da namirnice uvijene u aluminijumsku foliju spremljene uz neku vrstu kiseline - sok limuna ili paradajz sos, upijaju najviše aluminijuma. Kada se dodaju začini, nivo upijenog aluminijuma je još veći, dok hrana kuvana u alkoholu i soli ne apsorbuje toliko metala.
Ljudsko telo može efikasno da se izbori sa malom količinom metala u organizmu, ali problem je što se na ovaj način unose veće doze aluminijuma preporučenih.