Znamo koje su takozvane supernamirnice koje poboljšavaju zdravlje, a sada je otkriveno koji su to superzačini.
Cimet
Kod nas se cimet najčešće koristi kao dodatak kolačima, ali možete ga, na primer, staviti malo u kafu i popiti.
Istraživanje je pokazalo da cimet odlično deluje na mozak, poboljšava pamćenje, tako što menja biohemijske, anatomske promene u mozgu koje se dešavaju kod ljudi koji loše pamte. Cimet stimuliše deo mozga koji je „zadužen“ za sakupljanje, organizovanje i skladištenje podataka.
Osim toga, nutricionisti kažu da bi cimet mogao da nam smanji želju za slatkišima, tako što će poslužiti kao zdrava zamena za šećer.
"Ako vam se baš jede nešto slatko, pokušajte da dodate malo cimeta u jogurt, kafu ili pahuljice koje jedete za doručak", savetuje nutricionista dr Merilin Glenvil. "Nekoliko studija je pokalao da konzumiranje cimeta može da pomogne u kontroli šećera u krvi, tako što će ublažiti rast nivoa šećera posle obroka", kaže nutricionista.
Kurkuma
U Indiji, osim što kurkumu redovno koriste za pripremanje jela, upotrebljavaju je za brže zarastaje rana.
"Tajna" kurkuke je u sastojku kurkuminu, antioksidantu koji ima antiinflamatorna svojstva.
Kurkumin ublažava bolove kod osoba obolelih od artritisa, kao i od rana i stomatološki problema.
Kurkuma takođe smanjuje rizik obolevanja od raka, a štiti i od srčanih bolesti.
Pored toga, nutricinisti kažu da je kurkuma dobra za detoksikaciju organizma i da čuva zdravlje jetre.
Đumbir
Ovaj začin umiruje digestivni sistem i ublažava eventualne stomačne probleme.
Dr Glenvil kaže da đumbir može da bude koristan naročito ženama na početku trudnoće, kada ih muče jutarnje mučnine.
"Đumbir normalizuje rad creva i stomaka, naročito tokom trudnoće. Možete ga dodati u čaj ili u obrok", savetuje nutricionista.
Strućnjaci kažu da je đumbir dobar i za sjaj kože, kao i za kosu, a sadrži i važne vitamine koji dopiru do svih organa.
Mlevena paprika
Kapsaicin, sastojak mlevene paprike ubrzava metabolizam i pomaže telu da brže sagoreva masti, pokazalo je istraživanje.
"Svi znamo da nam od ljute mlevene paprike postaje vruće, ponekad se preznojimo dok je jedemo. To se zove termogeneza izazvana hranom, a zapravo je proces koji pomaže telu da brže sagoreva kalorije, umesto da ih skladišti", kaže nutricionista dr Šona Vilkinson.
Neke studije su pokazale da redovno konzumiranje ljute mlevene paprike vremenom smanjuje apetit.