• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šljiva ne mora da bude afrička da bi "radila"

Autor mondo.rs

U Srbija šljiva uglavnom asocira na rakiju, ali je važnost ovog voća za nas, zapravo, mnogo veća.

 Šljiva ne mora da bude afrička da bi "radila" Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Šljiva ne spada u hranu koja je afrodizijak, ali je bez obzira na to, veoma važno da je jedemo, svakodnevno.

Evo zašto:

- sadrže vitamine C, E, K, zatim beta karoten, biljna vlakna, kalijum kalcijum, magnezijum, celulozu
- imaju nizak glikemijski indeks, tako da nećete brzo ogladneti
- niskokalorične su i to ih čini odličnim kada ste na dijeti
- fenolski sastojci - procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, čuvaju naš organizam od upala
- naročito se preporučuju osobama koje imaju manjak gvožđa
- zbog svoji sastojaka, šljive nam popravljaju raspoloženje
- odlične su ako imate slabiej varenje, ali to verovatno već znate

Ne preterujte sa količinama, jer kao i svako voće, sadrže šećer, a to nikome ne treba. Šaka dnevno je sasvim ok, i to dva, tri sata pre ili posle neke druge hrane.

Sezona im je od maja do oktobra, zato iskoristite ove mesece da biste šljive jeli sveže.

I još nešto, Srbija jeste jedan od najvećih proizvođača, ali šljive se gaje i jedu u Italiji, Španiji, Francuskoj, Americi, Kini, pre svega jer je veoma pogodna za termičku obradu.

Da li ste znali da šljive pripadaju porodici ruža?

Pročitajte zašto treba jesti i ostalo voće koje se ovih dana prodaje na našim pijacama:

Lubenice

Breskve i kajsije

Dinje

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop