Kažu da je ovaj začin najlekovitiji na svetu. Probajte...
Brojne studije su potvrdile čudesna svojstva đumbira. Kod nas se uglavnom koristi u vidu čaja, ili kao začin nekim jelima. Najviše nam prija tokom hladnih dana, jer greje, ali je koristan i protiv gripa i prehlade.
Međutim, probajte (ako već niste) vodu od đumbira - kažu da je odlična preventiva čak i protiv karcinoma, dijabetesa i srčanih oboljenja, a ublažava glavobolje i jača imunitet.
Sastojci:
4 supene kašike đumbira u prahu
3 šoljice mlake vode
1 limun
3 kašičice meda
Priprema:
Iscedite limun i taj sveži sok dodajte mlakoj vodi, kao i đumbir u prahu. Sve dobro promešaje, dodajte med, i opet promešajte. Ostavite da odstoji do 30 minuta.
Najbolje je da ovo pijete ujutru, ali može bilo kada tokom dana.
"Alternativa za vas" piše da đumbirova voda pomaže osobama koje su već obolele od karcinoma, tako što poništava toksične posledice lekova.
Takođe, istraživanja su pokazala i da može smanjiti rast ćelija leukemije, raka dojke i jajnika, raka debelog creva, raka gušterače, raka kože.
Za to je zaslužan gingerol, ili ono što đumbir čini ljutkastim, a koji sadrži protivupalna i antibakterijska svojstva.
Slično kao i kapsaicin, gingerol deluje na receptore bola na završecima živaca, zbog čega se đubir koristi i kada nas bolji glava, na primer.
Đumbir, takođe, ublažava osećaj mučnine, koji prate migrenu, a ako imate zatvor, ili jednostavno želite da smršate - koristite đumbir što češće jer ubrzava rad creva.
Da li volite đumbir? Pišite nam u komentarima, naročito ako znate još neki dobar recept sa ovim začinom, podelite ga sa nama. Hvala!