... i ostala zlatna pravila zdrave ishrane.
Da li ste zabrinuti da ćete početi da gubite pamćenje? Da li vam je teško da se koncentrišete na zadatke?
Pridržavajte se ovih pravila i ne brinite:
JEDITE ZDRAVE MASTI
Oko 60 odsto materije u mozgu se sastoji od masti, najviše omega-3. Pokazalo se da omega-3 masti poboljšavaju koncentraciju, pamćenje, usredsređenost i raspoloženje.
Namirnice bogate omega-3 mastima su masne ribe kao što su skuša, losos i sardine. Među vegetarijanskom izvorima su laneno seme, semenke čije i orasi. U ostale zdrave masti spadaju mononezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju i avokadu.
JAJA ZA DORUČAK
Podstaknite rad mozga ujutro tako što ćete doručkovati jaja. Proteini u žumancetu povećavaju nivo aminokiselina u krvi koje su ključne za lučenje serotonina i dopamina, hormona u organizmu koji daju dobro raspoloženje.
Jaja takođe sadrže holin, hranljivu materiju za koju se smatra da poboljšava pamćenje, piše britanski "Ekspres".
DODAJTE ZAČINE
Začinite obroke kurkumom. Ovaj tamnožuti začin je jedan od ključnih sastojaka karija u prahu i ima brojne prednosti za mozak.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, poboljšava pamćenje, odlaže pad kognitivne sposobnosti u starijem dobu i ublažava depresiju. Dodajte je u kari i domaću supu.
FERMENTIŠITE HRANU
Mozak i creva su povezani sićušnim mikrobima koji žive u crevima. Ove dobre bakterije stvaraju neurotransmitere i aminokiseline koji utiču na mozak tako što kontrolišu upale i lučenje hormona.
Unos fermentisane hrane kao što je jogurt, kefir i kiseli kupus može da poveća nivo crevnih mikroba, što ima pozitivan uticaj na raspoloženje i ponašanje.
JEDITE ZELENIŠ
Zeleniš kao što su kelj, spanać i brokoli predstavlja odličnu hranu za mozak. Bilo bi dobro da uvedete dve porcije u svakodnevnu ishranu.
Ovo povrće može da se skuva, jede sirovo ili doda u supu i smutije. Zeleniš je takođe dobar izvor magnezijuma, jednog od esencijalnih minerala koji pomažu da se um i telo umire kada su pod stresom.