Evo šta kaže stručnjak za čokoladu, kako da iz ove poslastice izvučete ono najbolje.
Da li ćete čokoladu čuvati u frižideru ili u ormariću u kuhinji zavisi od toga gde je čuvana u kući vaših roditelja, kad ste bili dete. Stvar navike.
Ali, ekspert za čokoladu i sudija na sajmovima čokolade, Luk Oven Smit sa Novog Zelanda kaže da je, čak i u podnebljima sa toplom klimom bolje izbegavati držanje čokolade u frižideru po svaku cenu.
Ako čokoladu držite u frižideru, ona postaje bezukusna i kad je jedete ne osetite pravu aromu.
Čokolada treba da se čuva na "tamnom i suvom mestu, umerene temperature", jer jako niska temperatura, baš kao i jako visoka kvari ukus.
Kad je napolju toliko toplo da se čokolada topi u omotu, Oven kaže da je najbolje da je stavite u posudu, zatvorite je i stavite je u frižider, ali da je nikada ne jedete "direktno" iz frižidera, već da joj date malo vremena da se ugreje do sobne temperature, prenosi "Dejli mejl".
Još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da ovu poslasticu čuvate u frižideru je fenomen "cvetanja šećera", koji se manifestuje pojavom beličaste skrame po površini čokolade. Kada se čokolada ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, na površini dolazi do kondenzacije, deo šećera se oslobađa i kristalizuje na površini stvarajući taj beličasti sloj.
Osim toga, čokolada upija mirise, pa ako je stavite u frižider, izlažete se riziku da posle jedete čokoladu koja ima ukus ostataka vaše večere od prethodnog dana.
Ali, čokoladu možete da zamrzavate, ako imate neku ogromnu količinu i bojite se da će se propasti ako je napolju toplo.
"Ako zamrzavate čokoladu, stavite je u dve kese za zamrzavanje, i istisnite sav vazduh. Kada poželite da je odmrznete, iz zamrzivača je prvo prebacite u frižider na 24 sata, a zatim neka naredna 24 sata bude na tamnom, suvom mestu, na sobnoj temperaturi, nakon čega će biti spremna za konzumaciju", kaže Oven.
"Čokolada najbolji ukus ima na sobnoj temperaturi, tako da bi trebalo da je čuvate na temperaturi između 15 i 20 stepeni, na suvom mestu. Da bi duže ostala sveža, držite je udaljenu od izvora svetlosti i toplote, a jako je važno i da ne bude u blizini namirnica koje imaju jak miris, kao što su čajevi, sirevi i slično...", savetuje Oven.