Ovo su najukusnija jela na svijetu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Ovo su najukusnija jela na svijetu!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Koliko njih ste probali?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"LonelyPlanet" je sastavio listu deset najboljih jela iz čitavog svijeta, zbog kojih vrijedi otputovati u zemlju u kojima ih tradicionalno prave! Na listi ima čak 500 destinacija, i ukusnih specijaliteta koje tamo možete probati.

Mi vam predstavljamo prvih deset!

10. Dim sam, Hong Kong

Ukusni zalogajčići posluženi na malim tanjirima, ili naročitim korpicama za kuvanje na pari. Zapravo su oblik kineskog predjela, mogu da budu knedle, zamotuljci, rolnice, nudle… Nadevjeni su govedinom, svinjetinom, račićima ili povrćem.

Authentic Dim Sum in the heart of Hong Kong

A post shared by Soul Plates (@soul_plates_australia) on

9. Pica margerita, Napulj

Tradicionalna italijanska pica sa najjednostavnijim nadevom - mocarela, paradajz, maslinovo ulje, so i bosiljak.

8. Bibimbap, Seul

Ovo tradicionalno jelo iz Koreje obuhvata činiju toplog bijelog pirinča sa dodacima kao što su dinstano povrće, ljuti sos, pasta od fermentisane soje, jaje ili meso. Običaj nalaže da ga obavezno dobro promešate, prije nego što počnete da jedete.

7. Mali slatkovodni jastozi u Kaikuri na Novom Zelandu

Spremaju se na roštilju, prženi ili kao dodatak jelima.

6. Smorebrod u Kopenhagenu

U prevodu znači "hleb i puter", a zapravo je tradicionalni "otvoreni" skandinavski sendvič. Parče gustog, tamnog ražanog hleba maže se puterom, a na njega se dodaje, pa, šta god želite.

5. Som tam u Bangkoku

Na Tajlandu, ovaj specijalitet pravi se od nezrele papaje isječene na tračice, i bogato se začinjava. Važno je da obuhvati pet glavnih ukusa lokalne kuhinje – limetu, so, riblji sos, "vreli" čili i palmin šećer. Papaji, koja se koristi nezrela kako ne bi bila slatka, najčešće se dodaju škampi, račići, šljive, paradajz...

4. Goveđe grudi u Teksasu

Dio koji neki mesari nazivaju goveđim grudima, a neki donjim vratom, Teksašani najprije mariniraju, pa dime, pa peku na roštilju, na slaboj vatri, satima... Nakon ovog "tretmana", topi se u ustima!

Brisket na teksaški način
Izvor: YouTube/White Thunder BBQ

3. Suši, Tokio

Pirinač spremljen sa sirćetom, divna riba ili plodovi mora i pored vasabi od kojeg će vam zasuziti oči... Ovako nešto!

#sushitime #sushiintokyo #lecker #lastday #vacation #tokyo

A post shared by Sara (@lilasara007) on

2. Kari laksa u Kuala Lumpuru

Laksa je začinjena supa sa rezancima, a u ovoj varijanti sadrži kari pastu, kokosovo mlijeko, i dodatke kao što su komadi ribe, račići, školjke…

1. Pinčos u San Sebastijanu

Čuli ste za tapas, e pa, pinčos su njihovi "bliski rođaci", razlikuju se samo po tome što su uvijek probodeni čačkalicom ili štapićem za ražnjiže, i na taj način pričvršćeni na parče hljeba. I samo ime pinčo na španskom znači trn, ili šiljak. Pinčos su meze, raznovrsne grickalice koje se obično služe u barovima ili tavernama, kako biste prezalogajili dok ćaskate uz piće.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader