Endru Monfort u Hercegovinu je došao turistički, ali kao i mnogi prije njega, bio je očaran gradom, ljudima i klimom, pa je odlučio da tu pusti korijene. Ovaj mladić u proizvodnji piva ima više od deceniju iskustva.
Amerikanac iz Kanzasa Endru Monfort koji u Trebinju živi već godinu, pokrenuo je vlastitu pivaru, koja će proizvoditi oko 4.000 litara piva mjesečno, a na našem tržištu će se uskoro naći nekoliko vrsta kraft piva različite jačine i ukusa.
Po struci hemijski inženjer, ovaj mladić u proizvodnji piva ima više od deceniju iskustva. Endru planira za stalno da se nastani u Trebinju, kao i da proširi biznis i osnuje porodicu. U Hercegovinu je došao turistički, ali kao i mnogi prije njega, bio je očaran gradom, ljudima i klimom, pa je odlučio da tu pusti korijene.
"Gorštak", pivo vr'ovačkih korijena!
Zanatska piva, ili kako se popularno zovu, kraft piva prave se od potpuno prirodnih sastojaka, bez dodavanja konzervansa i vještačkih aditiva. Njegova OZ kraft pivara svoje sirovine nabavlja isključivo u inostranstvu, prvenstveno u Njemačkoj, Austriji i Češkoj, prenosi "Glas Srpske".
"Iako znam da je ovo pretežno vinski kraj i da se ljudi bave uzgojem vinove loze, za kratko vrijeme koliko sam proveo u Trebinju primijetio sam da vole i piju pivo, te da zanatsko pivarstvo na ovim prostorima ima potencijal", kaže Endru koji će svoje pivo imati priliku da predstavi na Mostarskom festivalu piva u decembru.
"Registrovao sam proizvodnju na proljeće, a opremu sam kompletirao u posljednjih mjesec i već sam napravio određene količine koje sada odležavaju u fermentatorima. Svi ukusi i vizuelne karakteristike dobijeni su na prirodan način i od najboljih prirodnih sirovina", rekao je ovaj Amerikanac.
Za početak će, kaže, praviti četiri vrste piva sa različitim procentima alkohola, ali će dodavati i nove i povećavati kapacitet. Kroz saradnju sa Turističkom organizacijom cilj mu je da bude svrstan u turističku mapu grada.