Odavno se upozorava da mnogo šećera u ishrani nije dobro, od nedavno se sve više govori o "opasnostima" konzumiranja crvenog mesa, a ispostavilo se da je nešto sasvim treće najopasnije u ishrani!
Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja (IHME) na Univerzitetu u Vašingtonu pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 smrti od 100.000, piše "Blumberg“.
Režim ishrane u kojem se kozumira puno crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dve smrti u 100.000.
Natrijum predstavlja najveći rizik u ishrani, od 15 različitih režima ishrane uključenih u istraživanje.
"Iako su natrijum, šećer i masti bili u fokusu debate o ishrani u poslednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika koji rezultiraju smrću ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, niskim sadržajem celih zrna, malo voća, malo orašastih plodova i semenki i malo povrća", kaže doktor Aškan Afšin, glavni autor studije i asistent na IHME.
U prvih 10 prehrambenih faktora koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, osam su povezani sa niskim unosom zdrave hrane, a ne sa visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju.