Neprijatan zadah je stvarno neprijatan, na više nivoa, a evo kako da ga se rešite jednom zauvek!
Ono što najpre treba da znate je da su bakterije često uzrok neprijatnog zadaha – kada su usta suva, mrtve ćelije ostaju na jeziku, uzrokujući loš zadah.
Neprijatan zadah je obično uzrokovan jezikom, mada se bakterije i mrtve ćelije mogu zadržati i između zuba i na drugim delovima u ustima.
Drugi čest uzrok lošeg zadaha je hrana koju jedete – beli i crni luk, ali i cigarete su poznati krivci za zadah.
I neka medicinska stanja mogu da budu razlog za neprijatan miris iz usta, poput infekcije grla i pluća, bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa... Ukoliko sumnjate da su to mogući razlozi, pravac kod lekara!
Kako da se rešite neprijatnog zadaha
Loša vest je da ne postoji jedno rešenje koje odgovara svima, već se prvo mora utvrditi uzrok neprijatnog zadaha. Redovno pranje zuba se podrazumeva u svakom slučaju, a evo šta još možete da uradite kako biste se rešili ovog problema.
Pijte redovno vodu
Bakterije se nagomilavaju u ustima kada su suva, zato je jako važno da redovno pijete vodu. Ako su usta hidrirana, šanse za loš zadah su znatno manje.
Čistite jezik
Ništa nije toliko efikasno u borbi protiv lošeg zadaha, kao redovno čišćenje jezika. Najbolje bi bilo da to radite posle svakog jela, kako biste sprečili zadržavanje bakterija na jeziku.
Ispirajte usta
Ako redovno pranje zuba i čišćenje jezika nisu dovoljni za sveh dah, okrenite se sredstvima za ispiranje usta. Da bi rezultati bili maksimalni, ispirajte usta 30 sekundi i nemojte da jedete ili pušite cigarete najmanje 30 minuta nakon toga.
Žvaćite žvake
Naravno, to nije nikakvo dugoročno rešenje, ali u nekim situacijama može trenutno da pomogne. Najbolje je da žvaćete žvake bez šećera, sa ukusom mentola.
Jedite hranu koje ubijaju bakterije
Na primer, zeleni čaj ima antibakterijska svojstva koja će pomoći u neutralisanju neprijatnog mirisa. Cimet sadrži esencijalna ulja koja ubijaju mnoge vrste oralnih bakterija.
"Čvršće" voće i povrće, koje nije sasvim mekano, dobro je za zadah – žvakanjem celera ili jabuka proizvodi se više pljuvačke u ustima, a i njihova čvrsta tekstura će skinuti bakterije sa jezika i desni.