Evo šta su otkrili naučnici iz Norveške!
Kod pacijenata sa Kovidom-19 gubitak čula mirisa i ukusa daleko je ozbiljniji od gubitaka ovih osjećaja kod prehlađenih osoba, zbog uticaja koji korona ima na mozak i nervni sistem, saopštili su britanski naučnici.
Kako je objasnio Karl Filpot iz Narvika u Norveškoj, poznato je da je korona virus drugačiji od ostalih respiratornih infekcija i da izaziva jaku imunološku reakciju organizma. Zato je on i očekivao da će gubitak čula ukusa i mirisa kod novog soja korone i prehlede biti drugačiji.
U novom istraživanju učestvovalo je deset osoba sa kovidom, deset prehlađenih osoba i deset zdravih učesnika koji su bili kontrolna grupa, piše "Si-en-en".
Otkrilo se da su čula kod prve grupe znatno slabija u odnosu na ostale dvije kao i da njeni članovi dosta slabije razlikuju slatke i gorke ukuse. Ovo posljednje je naročito važno jer ovi ukusi imaju vezu sa urođenim imunitetom.
Filpot je napomenuo da su potrebna nova istraživanja kako bi se dokazala veza virusa i ovih ukusa, ali je istakao da gubitak čula kod kovid pacijenata nije samo ozbiljniji već i izazvan drugačijim mehanizmom u sistemu mirisa. Pored toga, oni doživljavaju direktan, a ne indirektan gubitak čula koji se ispoljava kao slabljenje čula karakteristično za prehladu.
Naučnici pretpostavljaju da i upala koju virus izaziva može da poremeti čula ukusa, ali i da djeluje na dio mozga koji je povezan za ovim osjećajem.
Članovi svih grupa rekli su da su im se čula vremenom poboljšala, ali je samo 30 odsto pacijenata prijavilo potpuni oporavak čula mirisa i ukusa. Naučnici ukazuju da bi njihov gubitak mogao da bude trajan.
Potrebna je studija sa većim brojem učesnika za nove zaključke.
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti uvrstili su gubitak osjećaja za miris i ukus u nove simptome korone koji se kod blagih slučajeva mogu javiti na početku bolesti.
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mjere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spriječi širenje epidemije.