• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čaj koji štiti od visokog pritiska i holesterola: Pomaže i kod čestog problema koji muči mnoge žene!

Izvor mondo.rs

Da li ste ga već probali?

Čaj od afričkog grma, crveni čaj ili "rooibos" sve su imena za napitak dobijen od biljke Aspalathus linearis. Ovaj čaj, dostupan i kod nas po pristupačnoj cijeni, ima brojna blagotvorna dejstva na organizam!

Vijekovima su ga u Africi, odakle potiče, koristili za umirivanje, opuštanje, pa i ublažavanje bolova. Tek je moderna nauka pronašla na šta sve utiče crveni čaj!

Brojne studije pokazale su da ima skoro jednaku količinu antioksidantnih supstanci kao zeleni čaj, "moćan" saveznik u zdravoj ishrani i životu.

Antioksidansi u crvenom čaju naročito pomažu jetri, pošto je štite od oksidativnog stresa, odnosno čine je otpornijom na štetne materije.

Studije sprovedene u Južnoj Africi i Japanu pokazale su da crveni čaj jača imuni sistem i bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije.

Antioksidansi štite tijelo i od ozbiljnijih bolesti kao što je kancer.

U studiji sprovedenoj na gojaznim muškarcima, ovaj čaj je smanjivao nivo "lošeg" (LDL) holesterola, a povećavao nivo "dobrog" (HDL). Autori ove studije podvukli su da su ovi efekti primjećeni samo kod ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma, ne kod inače zdravih i vitkih.

Pošto sadrži manje tanina od ostalih čajeva, neće oslabiti apsorpciju gvožđa u organizmu, a poboljšaće apsorpciju magnezijuma.

Crveni čaj se pokazao efikasnim i u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju mišića. Ovo je naročito važno za žene jer može da bude od pomoći i pri grčevima uslijed menstruacije.

Za razliku od zelenog ili crnog čaja, ne sadrži kofein, što znači da možete da ga pijete i pred spavanje jer vas neće razbuditi.

Takođe, ne sadrži oksaličnu kiselinu, koja povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Sama biljka jeste bogata vitaminom C, ali ne i u obliku čaja, jer se on izgubi tokom fermentacije i kuvanja.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop