• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako postite...

Evo nekoliko recepata ako postite.

 Ako postite... Izvor: MONDO

Miso supa
- 1 l vode,
- 2 šargarepe,
- keleraba,
- glavica crnog luka,
- 10 sm vakama algi,
- 4 ravne kašičice misa,
- lišće rotkvice,
- peršunov list, mirođija.

Kada voda provri dodati šargarepu i kelerabu isjeckanu na štapiće i luk i alge na kockice. Kuvati 10 minuta na tihoj vatri i pred kraj ubaciti listove rotkvice i kuvati još jedan minut. Uzeti malo bujona od supe, razmutiti miso, pa vratiti u supu. Blago promiješati i prilikom serviranja posuti peršunom i mirođijom.

Integralna slana pita

- 500 g integralnih kora (ječmene, pšenične, heljdine, ko šta voli - pošto je zima, preporučuje heljdine, jer heljda najviše zagreva),
- 1 kašika hladno ceđenog susamovog ulja,
- pola šolje kisele vode,
- 500 g blitve,
- 200 g perca od praziluka,
- 1 do 2 rendane šargarepe,
- 500 g sirovog tofu sira,
- 1 kašičica soja-sosa,
- 300 g ovsenih pahuljica,
- soli po ukusu.

Odvojiti bijeli dio blitve, dakle drške od lista, i isjeckati, iseckati perca praziluka, sipati u podmazanu šerpu i dinstati na laganoj vatri ne duže od sedam minuta. Malo posoliti. Onda dodati zeleni dio blitve koji je takođe isjeckan, pa dinstati dva–tri minuta.

Dodati pahuljice, izmrvljen soja-sir, dodati soja-sos i sve to lijepo sjediniti. Kad se prohladi uzeti dve kore, četkicom premazati sa malo hladno cijeđenim uljem, staviti fil i urolati, pa premazati sa malo kisele vode i ulja.

Ponoviti tako dok ima kora i fila. Peći u zagrijanoj rerni od dvadeset do dvadeset pet minuta na 190 stepeni. Izvaditi i prekriti krpom da malo utihne.

Burger u tortilji
- 250 g ječmenog integralnog brašna,
- 250 g speltinog brašna (jedina žitarica koja se ne prska),
- malo soli,
- malo kisele vode.
Za burgere:
- 200 g rendane šargarepe,
- 200 g rendanog paškanata,
- seckana glavica crnog luka,
- 2 čena bijelog luka,
- 1 svježa paprika (seckana na kockice),
- 3 kašike rendanog kupusa,
- 200 g obarenog integralnog pirinča,
- začina po želji: bosiljak, origano, čubar, majoran, mleveni kim, biber, so (može organski soja-sos ili tamari, jer je mnogo ukusnije).

Za namaz:
- mljeveni paradajz,
- kašičica senfa,
- malo origana,
- kuzo ili gustin.

Pomiješati brašno, sipati kiselu vodu, posoliti i napraviti malo gušću smesu za palačinke. Ostaviti da odstoji jedno tri sata. U međuvremenu praviti burgere od sezonskog povrća. Sve sastojke pomešati i to lepo mesiti dok se ne dobije jedna fina kompaktna smesa.

Vlažnim rukama odvajati loptice težine, otprilike, 120 grama, uvaljati ih u prezle ili u žuto kukuruzno brašno i pržiti na vrelom ulju. Ne previše vrelom i ne pržiti besomučno. Posebno pripremiti namaz od mljevenog paradajza malo ukuvanog sa kuzoom (može i sa gustinom), dodati malo origana i kašičicu senfa.

Ovaj namaz samo macnuti na tortilju i staviti list sveže zelene salate, nešto od svježeg povrća (kupus, rukola) i nešto iz turšije (kiseli krastavac, paprika). Ubaciti burger, saviti tortilju i dodati malo kuvanog kukuruza odozgo.

... i sa prilogom
-500 g skuvanog integralnog pirinča,
- pola šolje izrendanog sojinog mesa (tempeh),
- trećina šolje rendane šargarepe,
- trećina šolje seckanog luka na kockice,
- trećina šolje rendanog karfiola,
- 2 čena bijelog luka,
- malo morske soli,
- malo prezli od integralnog hleba,
- biber po ukusu,
- hladno cijeđeno susamovo ulje za prženje.

Za prilog od povrća:
- manja glavica karfiola,
- brokoli,
- 2 kašike bundevinog semena,
- pola kašičice organskog soja-sosa,
- malo bujona od supe.

Sve navedene sastojke sjediniti, vlažnom rukom izmijesiti, formirati burgere, uvaljati ih u prezle i pržiti na vrelom ulju sa obe strane. Izvaditi ih, staviti na salvetu da upije višak masnoće.

Prilog napraviti na sledeći način: Karfiol bariti sedam, a brokoli tri i po minuta, pa iskidati na cvjetiće. U blender ubaciti bundevino sjeme, soja-sos i malo bujona od supe, izmiksati i preliti karfiol i brokoli.

Uz burgere i prilog od povrća može se poslužiti i salata od maslačka sa klicama od soje prelivena trećinom kašičice maslinovog ulja, trećinom kašičice đumbirovog soka, pola kašičice soka od limuna i posoljena morskom solju.

Sendvič tempura

- integralna kifla sa semenom,
- 200 g bundeve.

Za smesu:
- pola šolje integralnog brašna,
- pola šolje kukuruznog brašna,
- so.

Za krem:
- žitarice ili ječmene pahuljice,
- jedna i po kašičica rena,
- biber,
- mirođija.

Iseći bundevu na tanke komade. Napraviti smesu od mešavine integralnog i kukuruznog brašna (sipati vode da bi se dobila vrlo gusta smesa), u tu smesu umakati bundevu i pržiti na vrelom ulju. Pržene komade stavljati na salvetu da upiju masnoću.

Posebno napraviti krem. U žitarice ili ječmene pahuljice sipati malo vode, staviti jednu i po kašičicu rena, malo bibera i mirođije i sve izmiksati. Tim kremom premazati kiflu, staviti komade pržene bundeve, obavezno dodati i nešto zakiseljeno, recimo kupus sa jabukovim sirćetom ili krastavac, može kiseli kupus i kiseli krastavac i sezonsku salatu po želji.

Proja sa tofu namazom


Za proju:
-šolja belog kukuruznog brašna,
-trećina šolje pirinčanog brašna,
-trećina šolje sojinog brašna,
-trećina šolje integralnog pšeničnog brašna,
-šolja koprive,
-šolja zelja,
-perca mladog crnog luka,
-ravna kašika morske soli,
-malo sjemena lana i susama.

Za namaz:
-200 g sojinog sira,
-3 dl vode,
-1 kašiku organskog soja-sosa,
-2 čena belog luka,
-kašičica svežeg bosiljka,
-kašičica mlevenih semenki golice,
.malo mirođije.

Pomešati sve brašno sa morskom soli, sipati vode toliko da bude žitka masa i ostaviti da odstoji celu noć. Ujutru dodati isjeckanu koprivu, zelje i perca mladog luka. Umijesiti tijesto i sipati u pleh podmazan hladno cijeđenim suncokretovim uljem.

Posuti semenom lana i susama i peći 40 minuta na 220 stepeni. Za to vrijeme skuvati sojin sir u vodi, izgnječiti, dodati soja-sos, sitno seckan beli luk, bosiljak, mirođiju i sjemenke golice i sjediniti u blenderu.

Služiti uz toplu proju.

Pita sa suvim šljivama i jabukama
- 500 g integralnih kora,
- 200 g suvih šljiva bez koštica,
- 700 g jabuka,
- pola šolje mlevenih oraha,
- pola šolje suvog grožđa,
- cimet,
- malo hladno cijeđenog susamovog ulja.

Šljive samljeti u blenderu, dodati izrendane jabuke, malo cimeta, mljevene orahe, suvo grožđe prethodno potopljeno u vodi. Sve to pomiješati i filovati po dve kore, prethodno malo poprskane sa malo hladno cijeđenog susamovog ulja i tako sve dok ima materijala.

Peći u zagrijanoj rerni.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop