• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su najbolje torte na svijetu! U top 10 je čak devet iz Evrope, a na listi su i tri čuvene srpske poslastice

Od prvih 10 najboljih torti na svetu, čak devet ih je iz evropskih zemalja. Na listi "100 najboljih torti svijeta", tri ih je iz Srbije.

 Najbolje torte na svijetu Izvor: YouTube/Screenshot/ Bruno Albouze

Poznati magazinski kulinarski sajt "Taste atlas" napravio je listu 100 najboljih torti u Evropi, među kojima se nalaze i tri iz Srbije.

U pitanju su neprevaziđena torta reforma, koja je zauzela 29. mesto, a samo dva mjesta iza nje nalazi se Vasina torta. Na 72. mjestu nalazi se lijena pita, koju zapravo više smatramo kolačem nego tortom, ali ipak su je uvrstili na listu.

Zanimljivo, čak devet torti među prih 10 je iz zemalja Evrope.

Ovo je prvih 10 na ovoj listi:

  1. Sernik, Poljska
  2. Kladkaka, Švedska
  3. Valaški frgal, Češka
  4. Medovik, Rusija
  5. Baskijski čizkejk, Španija
  6. Kaprese, Italija
  7. Pao de Lo de Ovar, Portugal
  8. Tenerina, Italija
  9. Savoia, Italija
  10. Dakuois, Francuska

Reforma je obavezna na proslavama

Torta reforma je bogat srpski višeslojni kolač. Sastoji se od korice od oraha i kremastog čokoladnog fila. Kora se pravi od belanaca, šećera i oraha, dok se fil priprema kombinacijom čokolade, žumanaca, šećera i putera.

Glazura je obično preostali fil dok se na tortu često kao ukras dodaju sjeckani orasi. Ovaj kolač je sastavni dio brojnih svečanosti i proslava u Srbiji, a veruje se da potiče iz perioda poslije Drugog svetskog rata, piše Taste atlas.

Vasina torta - od tašte za zeta

Vasina torta je apsolutni klasik srpske kuhinje koji se sastoji od kore od oraha, kremastog fila od oraha, čokolade i narandže i dva dodatna preliva – šauma (mješavina bjelanaca, šećera i malo voda) i čokolada.

Kolač datira iz 1908. godine, kada ga je pripremala na poklon svekrva svom zetu Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju ženu odveo u Beč kako bi se porodila u boljim uslovima nego u Srbija. Treba napomenuti da su narandže bile pravo bogatstvo u Srbiji 1908. godine, što je jedan od glavnih razloga zašto je ova torta bila toliko dragocena i vredna.

Od tada je torta postala nezaobilazna u svakom srpskom domu, a redovno se priprema za svečane događaje poput rođendana i vjenčanja.

Lijena pita - lijena i jeftina

Lijena pita je tradicionalna srpska poslastica koja se sastoji od dva sloja kora sa, ili voćnim filom ili filom od orašastih plodova u sredini. Naziv jela se odnosi na činjenicu da je ova torta jeftina i jednostavna za pripremu.

Tijesto se sastoji od jaja, šećera, ulja, brašna, jogurta i praška za pecivo, dok se voćni fil može pripremiti sa jabukama, trešnjama, borovnicama i sličnim šumskim voćem. Veoma je popularna i verzija sa sirom, kao i ona sa filom od maka.

Kolač se tradicionalno služi isječen i posut šećerom u prahu.

(EUpravo zato/Taste Atlas)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop