• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džinovska poslastica iz Novog Miloševa

Na Štrudlijadi pao novi rekord u pripremanju džinovske poslastice!

 Džinovska poslastica iz Novog Miloševa Izvor: MONDO

Članice Kola srpskih sestara iz Novog Miloševa umesile štrudlu dugu 13,95 metara, koja je prošlogodišnju megaposlasticu prešišala za 3,31 metar

Peta štrudlijada, koja je u subotu, 5. jula, održana u Novom Miloševu, ostaće upamćena po džinovskoj štrudli, dugoj 13,95 metara, koju su znalački umesile vešte ruke članica udruženja Kola srpskih sestara iz ovog banatskog sela.

Megaštrudla za Ginisa nadmašila je prošlogodišnju, koja je merila 10,64 metara. Organizatori nisu uspeli na vreme da stupe u kontakt za predstavnicima Ginisove knjige rekorda kako bi se ozvaničio ovaj gurmanski podvig.

Izostanak ginisovaca ješne Lale nije previše uzbudio jer se, kako tvrde, najveće štrudle na svetu prave samo u Novom Miloševu. Dok se pred očima nekoliko stotina znatiželjnika razvlačilo testo za štrudlu i filovalo makom i rogačem, iz publike se čulo: "Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi. Ovako veliku štrudlu ne bi znala da umesi ni Jagodinka Simonović iz čuvenog filma!".

Umesto "Jagodinke", džinovsku štrudlu je za tili čas razvilo, nafilovalo i u veliku tepsiju stavilo deset članica Kola srpskih sestara. "Glavna" je bila predsednica udruženja Draginja Nedin.

"Štrudlu smo umesili na starinski način. Upotrebili smo 25 kilograma brašna, 15 kilograma šećera, 10 kilograma maka i pet kilograma rogača. Pola sata trebalo je da testo ukisne. Mogli smo komotno da umesimo štrudlu od 20 metara, ali je problem što nemamo gde da je ispečemo. Naše udruženje postoji 12 godina, a prošle godine odlučili smo da pravimo velike štrudle", izjavila je Draginja Nedin za "Glas".


Pored opšteg izgleda tradicionalne vojvođanske poslastice, ocenjivao se odnos fila i testa, ali i ukus. Takmičarske štrudle bile su punjene makom, višnjama, sirom, orasima i rogačem.

Štrudla se pekla sat vremena. Tepsija u kojoj se pekla duga je tri i po metra, a štrudla je imala četiri reda.

"Naredne godine štrudla bi morala da bude tanja i savijena u pet redova, jer moja peć postaje tesna za ovakve stvari", rekao je majstor Milorad iz pekare koja je imala tu čast, ali i veoma težak zadatak, da ispeče džinovsku štrudlu.

Posle merenja i sečenja prisutni na štrudlijadi su veliku štrudlu slistili za samo desetak minuta.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop