Prva žena-kosmonaut Južne Koreje uspešno je pripremila korejski specijalitet za svoje kolege, na orbitalnoj stanici u uslovima bestežinskog stanja
Ona je pripremila tradicionalni "kimći" od kupusa, čaj od ženšena i napitak od cimeta s medom i urmom. Tradicionalno korejsko jelo sastoji se od kupusa, pirinča, supe od fermentirane soje, paste, začina "kočučžan", pogačica od povrća i zrnevlja, zelenog čaja.
Za ovaj "eksperiment", Li So En je dobila posebne namirnice - strogi ruski Institut biomedicinskih problema, koji brine o ishrani kosmonauta, odobrio je slanje u kosmos specijalno upakovane hrane, naveo je ruski televizijski kanal "Vesti".
Za južnorejske kulinare, koji su u spremanju "kosmičkog menija" ispred Francuza i Japanaca, najteže je bilo pripremanje kosmičke varijante "kimćija".
Osim boje i ukusa kupusa trebalo ga je sačuvati od mikroba u kosmičkim uslovima. Pod uticajem kosmičke radijacije i u bestežinskom stanju, neki sastojci počinju nepredvidivu mutaciju. Isto tako, trebalo je sačuvati jelo da se ne pokvari jer na orbitalnoj stanici nema frižidera i često dolazi do promena temperature.
Južnorejski stručnjaci uspešno su rešili sve probleme i sunarodnici tokom desetodnevnog boravka u kosmosu obezbedili ishranu na koju je navikla.
Pored spremanja hrane Li So En je izvela nekoliko planiranih eksperimenata, među kojima je istraživanje promene mekih tkiva ljudskog lica u bestežinskom stanju i merenje očnog pritiska u istim uslovima.
(Tanjug/www.mtsmondo.com)