Ljuta hrana ima mali milion benefita, a evo kada ju je najbolje jesti!
Istočni narodi, poput Turaka, Indusa ili Kineza, nisu nimalo naivni kada svaki dan jedu ljutu i začinjenu hranu. Osim toga što kad je pojedete imate osjećaj da vam usta i ždrijelo gore, ona ima brojne zdravstvene benefite i povoljno utiče na organizam. Ovde je prije svega riječ o ljutkastim začinima poput cimeta, kukrume ili đumbira, ali i ostalim.
Međutim, određeni ljudi su osetljiviji od drugih nakon što pojedu ovu vrstu hrane, te muče muku sa gorušicom i stomakom. Kako bi i oni mogli bez problema da iskoriste prednosti začinjene hrane, stručnjaci savjetuju idealno vrijeme za njeno konzumiranje. Evo koje doba dana može da ublaži nelagodnosti u stomaku:
"Najbolje je da je jedete ranije u toku dana, jer vaše tijelo ima više vremena da apsorbuje hranljive materije iz začina", rekla je nutricionistkinja Suprija Lal.
Kako dan odmiče, neki ljudi teže podnose začine i mogu da osete gorušicu. Međutim, imajte da u vidu da ako patite od gastro-ezofagealne refluksne bolesti, imaćete probleme sa začinima u bilo koje doba dana.
Takođe, određeni začini jačeg inteziteta mogu da pomognu u lečenju različitih tegoba i bolesti. Pa tako, sjeme piskvice je odlično za trudnice jer podstiče proizvodnju mlijeka i najbolji je pomoćnik u borbi protiv holesterola. Đumbir dodatno podstiče varenje i smanjuje osećaj mučnine, dok s druge strane, cimet smanjuje nivo šećera u krvi.
Još jedno sjeme, manje poznato na našim prostorima ima brojne benefite. U pitanju je sjeme nigele koje može da pomogne u snižavanju holesterola, regulacije šećera u krvi i sprečavanje upale u grlu.
Prema stručnjacima najbolje je da ove ljutkaste začine u kombinaciji sa hranom, uzimate ujutru. A miješanje začina sa drugim sastojcima može ih učiniti još moćnijim - crni biber i kurkuma zajedno predstavljaju najjače oružje za imunitet.
(MONDO)