• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od začina do lijeka: Bosiljak ima mnogobrojne prednosti

Autor Teodora Boškovski

Evo kako se bosiljak koristi kao lijek, ali budite oprezni!

 Za šta služi bosiljak Izvor: Shutterstock

Bosiljak je od davnina poznat po svojim blagodetima i preci su ga koristili za "liječenje" mnogih simptoma. Porijeklo vodi iz Indije gde su ga koristili kao "lijek" i smatrali svetom biljkom, i to sa razlogom. Stari Grci su ovu biljku nazvali "basileus" što u prevodu znači kralj.

Ova mala zelenkasta biljka, karakterističnog mirisa, univerzalna je za sve - može da se koristi kao začin i kao "lijek". Od nje se prave čajevi, ulja i druga "ljekovita" sredstva. Pomaže kod raznih infekcija na koži i rana, a dugo je smatrana antidepresivom i odličnim sredstvom u borbi protiv stresa i napetosti.

Takođe, bosiljak je odličan i za pamćenje. Upotrebljava se kao pomoć u lječenju bolesti kao što su anksioznost, bolovi u stomaku, kašalj, glavobolja i zatvor.

Studije sa Biotehnološkog Instituta u Kini su pokazala da ekstrakt etanola iz bosiljka može da kontroliše i snizi nivo glukoze u krvi i da  posjeduje antibakterijska, antigljivična i antioksidativna svojstva. Bosiljak takođe sadrži velike količine E-beta-kariofilena, koji može da bude koristan u liječenju artritisa i bolesti crijeva.

Naučnici sa Iranskog univerziteta medicinskih nauka otkrili su da je bosiljak odličan u smanjenju rizika od razvoja akutnih cerebrovaskularnih bolesti, kao i da poboljšava funkcionisanje centralnog nervnog sistema i memoriju.

Prema istraživanju objavljenom 2011. godine, bosiljak ima svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti kože od nekih efekata starenja. Rezultati su pokazali da bi ekstrakt bosiljka u kremama za kožu mogao da poboljša njenu hidrataciju i smanji hrapavost i bore.

Izvor: Olga Miltsova/Shutterstock.com

A ovo su još neki od naučno dokazanih benefita ove biljke:

  • ublažava stres, anksioznost i depresiju
  • povećava sposobnost mišljenja i rasuđivanja
  • spriječava gubitak pamćenja
  • poboljšava probleme sa spavanjem i seksualnim odnosima izazvani stresom

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kada se koristi u kuhinji, bosiljak se dodaje u posljednjem trenutku, jer njegova aroma nestaje pod uticajem toplote.

"Sveti" bosiljak, poznat i kao tulasi, ima jači i ljući ukus od "običnog". Ova biljka ima snažno protivupalno dejstvo i pozitivno djeluje na pluća i respiratorne infekcije, te u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama može da se koristi za pripremu čaja koji pomaže u borbi protiv prehlade, a odlična je i za zapušene sinuse.

Ukoliko želite ubrzate liječenje prehlade, jedan od idealnih savjeta jeste da osim što pijete čaj od bosiljka, takođe se inhalirate njim. Stavite 2 supene kašike osušenih listova bosiljka u jedan litar ključale vode i ostavite da odstoji 3 minuta. Nakon toga udišite ovu "ljekovitu" paru nekoliko minuta, dok je za djecu preporučljivo do 2-3 minuta najviše.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop