• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SVAKO GLADOVANJE VODI U PREJEDANJE!" Nutricionistkinja otkrila česte greške kod DIJETA

Autor Dragana Božić

Nutricionistkinja Dragana Jevtić Strinavić govorila je o tome koje najčešće greške pravimo u ishrani i dijetama, a odražavaju se na na zdravlje i organizam!

 Greške kod dijeta opasne po zdravlje Izvor: Ilya Andriyanov/Shutterstock.com

Kontroverze o različitim dijetama, poput autofagije, kao i raznoliki savjeti sa Interneta, govori da nismo dovoljno upućeni šta zapravo predstavlja zdrava ishrana.

Šta je ključ uravnoteženosti u jelu i piću? Koje greške najčešće pravimo i o ostalim nedoumicama, za RTS otkrila je Dragana Jevtić Strinavić.

Prema riječima nutricioniste Dragane Jevtić Strinavić, koja u KBC "Dragiša Mišović" pravi jelovnike za pacijente sa poremećajima ishrane – umjerenost, raznovrsnost i ravnoteža su osnova pravilne ishrane. Dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma za kratko vrijeme ozbiljno mogu da naruše zdravlje. Oboljeli od poremećaja ishrane često i opisuju da je njihov put u bolest počeo sa instant dijetom.

"Nepisano je pravilo da, osim jo-jo efekta koji će sigurno doći poslije takvog režima - vraćanja izgubljenih kilograma, dođe još koji kilogram više kada se vratimo starim navikama. Takav režim od nekoliko dana vrlo često je zasnovan na gladovanju. Svako gladovanje kad-tad vodi u prejedanje", objašnjava ona za RTS.

Svakom pojedincu, u skladu s polom, uzrastom, aktivnostima, zdravstvenim stanjem potreban je poseban plan ishrane, kaže Jevtić Strinavićeva.

Izvor: Unsplash

"Sve ostalo je mučenje organizma kojim ćete poremetiti funkcionisanje metabolizama. Tijelo pamti. Svaka naredna redukcija će se mnogo teže sprovesti”, ističe nutricionistkinja.

Uticajne ličnosti promovišu kao zdrav način ishrane i za gubljenje kilograma autofagiju (fasting) ili privremeni post, koji se sastoji od 16-časovne faze gladovanja, kao i faze kada je hrana u periodu od osam sati dozvoljena.

Autofagija

Naša nutricionistkinja autofagiju prevashodno ne preporučuje maloljetnicima, neuhranjenima, oboljelima od poremećaja ishrane, trudnicima, dojiljima, starima i dijabetičarima. Poslije gladovanja unose se veće količine hrane, a to može da izazove pankreatitis, čak i otkazivanje pankreasa, dok u fazi gladovanja može doći do kamenca i pijeska u organizmu, loše koncentracije i pamćenja. Rezultati autofagije, navodi, zavise od učestalosti ponavljanja, kao i kako se same faze sprovode.

"Ukoliko u tom takozvanom periodu uzimanja hrane i zdrav mlad organizam pojede velike količine hrane za kratko vrijeme, mogu se pogoršati mnogi metabolički parametri, šokirati organizam i ozbiljno ugroziti zdravlje”, upozorava nutricionistkinja. Termin autofagija u doslovnom prevodu sa grčkog jezika znači – jedenje samog sebe. Objašnjava da se proces autofagije odvija na nivou ćelija – razgrađuje se sve što je štetno (maligne ćelije, bakterije, slobodni radikali...) za reciklažu, što dovodi do proizvodnje energije i regeneracije ćelija.

Post 

"Post nije za svakoga. Takvo ograničenje tokom dužeg vremenskog perioda, za mnoge je frustrirajuće. Za autofagiju je potrebno da budete zdravi“, savjetuje Jevtić Strinavićeva. Ističe i da još nije jasno, iako se polažu velike nade u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, kakve dobrobiti ima redovna autofagija. "Sačekajmo da sto odsto bude naučno potvrđeno", savjet je nutricionistkinje.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop