Nutricionistkinja Dragana Jevtić Strinavić govorila je o tome koje najčešće greške pravimo u ishrani i dijetama, a odražavaju se na na zdravlje i organizam!
Kontroverze o različitim dijetama, poput autofagije, kao i raznoliki savjeti sa Interneta, govori da nismo dovoljno upućeni šta zapravo predstavlja zdrava ishrana.
Šta je ključ uravnoteženosti u jelu i piću? Koje greške najčešće pravimo i o ostalim nedoumicama, za RTS otkrila je Dragana Jevtić Strinavić.
Prema riječima nutricioniste Dragane Jevtić Strinavić, koja u KBC "Dragiša Mišović" pravi jelovnike za pacijente sa poremećajima ishrane – umjerenost, raznovrsnost i ravnoteža su osnova pravilne ishrane. Dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma za kratko vrijeme ozbiljno mogu da naruše zdravlje. Oboljeli od poremećaja ishrane često i opisuju da je njihov put u bolest počeo sa instant dijetom.
"Nepisano je pravilo da, osim jo-jo efekta koji će sigurno doći poslije takvog režima - vraćanja izgubljenih kilograma, dođe još koji kilogram više kada se vratimo starim navikama. Takav režim od nekoliko dana vrlo često je zasnovan na gladovanju. Svako gladovanje kad-tad vodi u prejedanje", objašnjava ona za RTS.
Svakom pojedincu, u skladu s polom, uzrastom, aktivnostima, zdravstvenim stanjem potreban je poseban plan ishrane, kaže Jevtić Strinavićeva.
Izvor: Unsplash"Sve ostalo je mučenje organizma kojim ćete poremetiti funkcionisanje metabolizama. Tijelo pamti. Svaka naredna redukcija će se mnogo teže sprovesti”, ističe nutricionistkinja.
Uticajne ličnosti promovišu kao zdrav način ishrane i za gubljenje kilograma autofagiju (fasting) ili privremeni post, koji se sastoji od 16-časovne faze gladovanja, kao i faze kada je hrana u periodu od osam sati dozvoljena.
Autofagija
Naša nutricionistkinja autofagiju prevashodno ne preporučuje maloljetnicima, neuhranjenima, oboljelima od poremećaja ishrane, trudnicima, dojiljima, starima i dijabetičarima. Poslije gladovanja unose se veće količine hrane, a to može da izazove pankreatitis, čak i otkazivanje pankreasa, dok u fazi gladovanja može doći do kamenca i pijeska u organizmu, loše koncentracije i pamćenja. Rezultati autofagije, navodi, zavise od učestalosti ponavljanja, kao i kako se same faze sprovode.
"Ukoliko u tom takozvanom periodu uzimanja hrane i zdrav mlad organizam pojede velike količine hrane za kratko vrijeme, mogu se pogoršati mnogi metabolički parametri, šokirati organizam i ozbiljno ugroziti zdravlje”, upozorava nutricionistkinja. Termin autofagija u doslovnom prevodu sa grčkog jezika znači – jedenje samog sebe. Objašnjava da se proces autofagije odvija na nivou ćelija – razgrađuje se sve što je štetno (maligne ćelije, bakterije, slobodni radikali...) za reciklažu, što dovodi do proizvodnje energije i regeneracije ćelija.
Post
"Post nije za svakoga. Takvo ograničenje tokom dužeg vremenskog perioda, za mnoge je frustrirajuće. Za autofagiju je potrebno da budete zdravi“, savjetuje Jevtić Strinavićeva. Ističe i da još nije jasno, iako se polažu velike nade u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, kakve dobrobiti ima redovna autofagija. "Sačekajmo da sto odsto bude naučno potvrđeno", savjet je nutricionistkinje.
(MONDO/RTS)