• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće primarna hrana: 4 namirnice koji će dominirati u 2024. godini

Autor Teodora Boškovski

Ove 4 namirnice biće najtraženije u 2024. godini!

 4 najtraženije namirnice u 2024 godini Izvor: Shutterstock

Ako mislite da samo postoje trendovi vezani samo za modu, varate se! Promjene se iz godine u godine dešavaju i na polju ishrane. Globalna potražnja, nestašica, sankcije, skok cijena, klimatske promjene - sve to utiče na povećanu prodaju i potražnju, ali i dostupnost određene hrane.

Trendovi vezani za hranu obično se zadržavaju od pet do deset godina. Jedna od vodećih evropskih stručnjaka za hranu, Hani Rucler, objavila je svoj izvještaje hrane za 2024. godinu. U njemu stoje najvažniji trendovi u hrani, kao i najveće promene koje se očekuju u prehrambenoj inudustriji.

Postavlja se pitanje zašto je bitno da danas znamo šta ćemo sutra da jedemo? Odgovor na to pitanje krije se u održivosti i zaštiti životne sredine.  A ove namirnice će, po svemu sudeći da budu i više nego tražene u 2024. godini:

Pečurke

Prošle godine, "The New York Times" je pečurke proglasio namirnicom godine, a ove godine i dalje zauzimaju visoko mesto na listi kulinarskih trendova. Pored koristi gljiva za životnu sredinu, one su takođe dobre i za zdravlje ljudi. Pečurke predstavljaju važan dio eko sistema i kruženja materija u prirodi. Upravo gljive pomažu u rješavanju globalnih izazova, među kojima su i klimatske promjene. Zaslužne su za ciklus kruženja ugljenika i hranljivih mateija. Njegova povećo uzgajanje doprinosi tome!

Izvor: YouTube/Pepper and Pine

Morske alge

Umami je ukus koji obično povezujemo s mesom, ali ne mora uvek da dolazi iz mesa. U poslednje vreme, popularan način za postizanje umamija u raznim jelima je korišćenje morskih algi. Inače, umami predstavlja peti ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Drugačiji je od drugih jer upravo on najviše izaziva "vodu na ista" tokom konzumacije određenog jela.

Indijski orah

Orašasti plodovi, posebno indijski orasi, sve su popularniji u kulinarskom svijetu. Osim što se koriste u tradicionalnim sosevima poput onih od kikirikija i pesta, indijski orasi postali su ključni sastojak u brojnim novim receptima. Brojne studije ističu njihove zdravstvene prednosti, poput snižavanja holesterola, jačanja imuniteta i potpore mišićima i nervnom sistemu.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sočivo

U kontekstu klimatskih promena, sve više ljudi donosi odluke o ishrani u skladu sa tim. U tom smislu, sočivo se smatra vrlo održivom namirnicom. Ima pozitivan uticaj na okolinu jer u tlo veže više ugljenika nego što ga ispušta. Osim toga, sve vrste sočiva su nutritivno bogate, sadrže malo masti, a obiluju vitaminima. Samo 100 grama pruža devet grama bjelančevina i devet grama vlakana. Prema predviđanjima "Washington Posta", sočivo će da postane sve popularnija zbog održivog uzgoja i brojnih zdravstvenih prednosti.

Izvor: Yumama

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop