Ove 4 namirnice biće najtraženije u 2024. godini!
Ako mislite da samo postoje trendovi vezani samo za modu, varate se! Promjene se iz godine u godine dešavaju i na polju ishrane. Globalna potražnja, nestašica, sankcije, skok cijena, klimatske promjene - sve to utiče na povećanu prodaju i potražnju, ali i dostupnost određene hrane.
Trendovi vezani za hranu obično se zadržavaju od pet do deset godina. Jedna od vodećih evropskih stručnjaka za hranu, Hani Rucler, objavila je svoj izvještaje hrane za 2024. godinu. U njemu stoje najvažniji trendovi u hrani, kao i najveće promene koje se očekuju u prehrambenoj inudustriji.
Postavlja se pitanje zašto je bitno da danas znamo šta ćemo sutra da jedemo? Odgovor na to pitanje krije se u održivosti i zaštiti životne sredine. A ove namirnice će, po svemu sudeći da budu i više nego tražene u 2024. godini:
Pečurke
Prošle godine, "The New York Times" je pečurke proglasio namirnicom godine, a ove godine i dalje zauzimaju visoko mesto na listi kulinarskih trendova. Pored koristi gljiva za životnu sredinu, one su takođe dobre i za zdravlje ljudi. Pečurke predstavljaju važan dio eko sistema i kruženja materija u prirodi. Upravo gljive pomažu u rješavanju globalnih izazova, među kojima su i klimatske promjene. Zaslužne su za ciklus kruženja ugljenika i hranljivih mateija. Njegova povećo uzgajanje doprinosi tome!
Izvor: YouTube/Pepper and PineMorske alge
Umami je ukus koji obično povezujemo s mesom, ali ne mora uvek da dolazi iz mesa. U poslednje vreme, popularan način za postizanje umamija u raznim jelima je korišćenje morskih algi. Inače, umami predstavlja peti ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Drugačiji je od drugih jer upravo on najviše izaziva "vodu na ista" tokom konzumacije određenog jela.
Indijski orah
Orašasti plodovi, posebno indijski orasi, sve su popularniji u kulinarskom svijetu. Osim što se koriste u tradicionalnim sosevima poput onih od kikirikija i pesta, indijski orasi postali su ključni sastojak u brojnim novim receptima. Brojne studije ističu njihove zdravstvene prednosti, poput snižavanja holesterola, jačanja imuniteta i potpore mišićima i nervnom sistemu.
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić JelisavacSočivo
U kontekstu klimatskih promena, sve više ljudi donosi odluke o ishrani u skladu sa tim. U tom smislu, sočivo se smatra vrlo održivom namirnicom. Ima pozitivan uticaj na okolinu jer u tlo veže više ugljenika nego što ga ispušta. Osim toga, sve vrste sočiva su nutritivno bogate, sadrže malo masti, a obiluju vitaminima. Samo 100 grama pruža devet grama bjelančevina i devet grama vlakana. Prema predviđanjima "Washington Posta", sočivo će da postane sve popularnija zbog održivog uzgoja i brojnih zdravstvenih prednosti.
Izvor: Yumama(MONDO)