Ako planirate da izgubite nekoliko kilograma viška, onda se potrudite da iz ishrane izbacite doručak koji slijedi u nastavku i zamijenite ga zdravim opcijama.
Slatkiši, brza i masna hrana... Većinu proizvoda koje ne bi trebalo da jedete, možete da zamijenite ako ne želite da se ugojite. Problem je što se na ovoj listi nalaze i namirnice koje imaju stalno mjesto u našim kuhinjama i niko ne sumnja da mogu da budu štetne za nas ili da doprinesu debljanju. Među njima je i proizvod koji često jedemo ujutru, smatrajući ga savršenim doručkom. Evo šta ne bi trebalo da jedete za doručak:
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb se smatra namirnicom koja nije dobra za nas, a sve zbog vlakana, odnosno njihovog malog sadržaja. To dovodi do toga da brzo ponovo osjetimo glad nakon što pojedemo sendvič od bijelog hljeba.
Slatka peciva
Kroasani, lepinje, krofne, mafini, kiflice sa puterom... Mnogi ne mogu da zamisle doručak bez toplog peciva, a problem je u tome što su sve ove poslastice "kalorijske bombe" (jedan mafin može da sadrži i do 500 kalorija). Ako ih sami pripremimo, znamo koliko im šećera i masti dodamo. Ista količina ili čak i više nalazi se u pekarskim kupljenim proizvodima, ali u tom slučaju ne znamo kakav je bio kvalitet ovih sastojaka. Kada posežemo za njima, treba da budemo svjesni toga.
- Rješenje? Vaša zdrava peciva. Većina njih lako može da se zamijeni niskokaloričnim. Samo zamijenite pšenično brašno brašnom od cijelog zrna ili na primjer pirinčanim brašnom, a umjesto šećera dodajte voće ili med. Dodavanjem orašastih plodova ili sušenog voća dobićete mnogo veću hranljivu vrijednost i vlakna.
Žitarice za doručak
Pošto je riječ o doručku, vrijedi pomenuti i popularan obrok za početak dana, žitarice sa mlijekom ili jogurtom. Ovo je uobičajen izbor za djecu i zaposlene ljude koji ujutru žure i žele da nešto pojedu na brzinu. Nažalost, većina žitarica za doručak, uključujući i one "zdrave", sadrži šećer, što znači da umjesto nutritivne vrijednosti obezbjeđujete kalorije.
- Rješenje? Zamjena žitarica ovsenom kašom, uz dodatak voća i orašastih plodova. Ovsene pahuljice možete da zasladite medom ili, u krajnjem slučaju, mrvicama tamne čokolade.
Maslac
Posljednjih godina stručnjaci pozivaju da ga izbacite iz ishrane jer sadrži previše zasićenih masti koje opterećuju krvotok, što, između ostalog, dovodi do koronarne bolesti srca. Maslac je visoko kaloričan. Kocka od 200 grama može da sadrži do 1.500 kalorija!
- Rješenje? Probajte ukusne namaze za sendviče, na primjer humus ili avokado. Oni su mnogo bolji izvor masti i imaju lijep ukus. Maslinovo ulje može da se koristi i kao zamjena za puter.
(MONDO)