• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su ovo pokvarene ili svježe jagode? Evo kako da prepoznate kad se buđ ne vidi golim okom

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Da li znate da razlikujete pokvarene od svježih jagoda?

 kako prepoznati trule jagode Izvor: shutterstock.com/Maria Gladkova

Jagode su jedno od najukusnijih sezonskih voća, ali nažalost i jedno od najkvarljivijih. Štaviše, to nije uvijek vidljivo golim okom, jer se neki plodovi kvare prije nego što se na njima pojavi buđ. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se procijeni da li je jagoda i dalje bezbjedna za jelo ili je bolje baciti je.

Zapamtite da buđ nije uvijek odmah vidljiva golim okom, tako da ne može da se tretira kao jedini pokazatelj kvarenja jagoda. Pored toga, plijesan može da raste unutar ploda, a ne na njegovoj spoljašnjosti.

Dodajmo i da konzumiranje jedne malo pokvarene jagode ne bi trebalo da utiče na vaše zdravlje, ali ako ih pojedete više, možete da imate stomačne probleme poput mučnine, bolova u stomaku, dijareje ili nadimanja. Obično ovi simptomi nestaju u roku od 24-48 sati. Ipak, to nije sve, jer jedenje buđavih jagoda može da rezultira trovanjem mikotoksinima, koji u velikim količinama mogu da oštete jetru.

Tri faktora koji određuju svježinu

  • Konzistentnost

Prije nego što odlučite da jedete jagodu ili je koristite u receptu, provjerite njenu teksturu, savjetuje Tasting Table. Svježe jagode treba da budu čvrste i kompaktne. Ako primijetite da počinju da postaju mekane, vodenaste ili imaju klizavu površinu, to je znak da je proces kvarenja već počeo. U takvoj situaciji, najbolje je da se uzdržite od njihove konzumacije.

  • Miris

Još jedan pokazatelj je miris voća. Jagode su dobre za jelo, mirišu slatko, njihova aroma je svježa, voćna i cvjetna. Ako voće nema miris ili miriše kiselo, sirćetno ili jednostavno "čudno", vjerovatno više nije pogodno za konzumaciju.

  • Ukus

Konačni pokazatelj svježine jagoda je njihov ukus. Ako nakon provjere konzistencije i mirisa voća i dalje sumnjate da li su svježe, možete da probate mali dio. Jagoda koja ima gorak, kiseo ili neobičan ukus, ne bi trebalo da se stavlja na tanjir.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop